ponedjeljak, 21. svibnja 2012.

Torta od jagoda

Evo još jednog recepta s jagodama. Ovaj se put radi o torti koja ima debeli, smočni, čokoladni biskvit, zatim sloj jagoda i na vrhu mousse od bijele čokolade koji sam već prije radila u košaricama i cupcakesima s jagodama. On mi paše jer je lagan, ispadne ga dosta i ne ukrade okus jagodama :)

Biskvit

  • 220 g brašna
  • 200 g šećera
  • 50 g kakaa
  • pola žličice praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • po želji vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 120 ml ulja
  • 150 ml vruće vode


Priprema
U zdjelu staviti prvo suhe sastojke, a zatim i jaja, mlijeko i ulje te dobro mikserom izmiksati.
Na kraju ide vruća voda koju ste skinuli s vatre tik pred vrenje. Tada ručno sve izmješajte i stavite u kalup te u peć na 180 stupnjeva. Peče se nekih 30-40 minuta, meni je čak malo duže.
Smjesa će biti jako rijetka i to tako treba biti.
Samo da još jednom naglasim da vruća voda ide na kraju, znači kada se peć ugrijala dodajte smjesi za biskvit vodu, ručno sjedinite, prelijte u kalup i direktno na pečenje!
Kalup nek vam bude veći jer će biskvit biil dosta debeo, vidjet ćete na mojim slikama :)


Mousse od bijele čokolade
  • 10 dkg bijele čokolade
  • 2 jaja (odvojeno žuto i bijelo)
  • žlica šećera u prahu
  • 100 ml vrhnja za šlag

Rastopiti bijelu čokoladu na pari i ostaviti da se prohladi.
U jednu zdjelu izmiksati žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle.
U drugu zdjelu čvrsto umutiti šlag, a u treću bjelanjke u čvrsti snijeg.
Čokoladu prvo spojiti sa jajima i šećerom, zatim u tu smjesu umiješati šlag pa na kraju bjelanjke.
Dobro ohladiti.

Kada se biskvit dobro ohladio sam ga izvadila iz kalupa, kalup sam obložila alu folijom, vratila biskvit, povrh njega složila izrezane jagode i na vrh mousse i stavila preko noći u hladnjak.
Sutradan sam sve to odvojila od kalupa i folije i onako neuredno prošla nožem, posula malo čokoladnih listića i par jagoda stavila u sredinu na vrh i to je to :)





Moram vam reći da je mene biskvit okusom i teksturom toliko oduševio da su mi čak i jagode pale u drugi plan hehe :)

Pozdrav svima!

Broj komentara: 8:

  1. ...svaki put se bas veselim tvojim receptima...torta izgleda savrseno, ali prije svega sam odlucila probat one kosarice i casice s jagodama...izgledaju tako primamljivo!!! :-D
    matea

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme kako je ova torta dobra!!! Fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmm...jedva čekam jagode pa da probam ovu tortu! :) odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Wooow, izgleda prekrasno, ovo definitivno moram isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hola, soy Silvia, he conocido su blog a traves de Directory International Blog, me ha gustado mucho su blog así que me hago seguidora suya, y le invito a conocer mi blog y encantada si quiere hacerse seguidora. Besitos desde Sevilla (Andalucía-España), buen fin de semana.

    http://silvia-artesaniadelsur.blogspot.com

    spbavg1@gmail.com

    OdgovoriIzbriši