Biskvit:
- 2 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
- 50 g brašna
- 50 g šećera
- vanilin šećer ili aroma po želji
Postupak:
Napraviti snijeg od bjelanjaka i maknuti sa strane.
Šećer i žumanjke miksati dok smjesa ne posvijetli.
Dodati brašno i ručno dobro izmiješati.
Dodati snijeg i ručno nježno ujednačiti smjesu.
Peći pola sata na 160 stupnjeva u nekom manjem kalupu.
Bijela krema:
- 0,5 litre mlijeka
- 5 žlica gustina
- 1 žlica brašna
- 4 žlice šećera
- 100 g masla
Postupak:
U jednu šalicu staviti brašno i gustin te od pola litre mlijeka uzeti nekoliko žlica i staviti u tu šalicu te dobro izmiješati.
Zakuhati mlijeko i šećer u lončiću.
Kada dođe do vrenja ubaciti unutra mješavinu brašna, gustina i mlijeka i kuhati kao puding dok se ne zgusne.
Staviti sa strane da se ohladi.
Kada se ohladilo izmiksati smjesu sa maslom.
Umak od marelica:
- Pola kila marelica (cc 10ak komada, ja sam imala 13)
- 2-3 žlice šećera (po guštu)
- žlica gustina razvodnjena u malo vode
Postupak:
Marelice oprati, izvaditi koštice i malo usitniti.
Staviti na vatru sa malo šećera.
Pustiti da prokuha 10ak minuta.
Dodati razvodnjeni gustin pa izmiksati štapnim mikserom.
(Ja osobno se ne zamaram ako nije izmiksano savršeno i ako ima malo komadića voća, tako mi je ukusnije i "realnije", ali vi to možete malo duže kuhati, pasirati ili kako već vam je drago).
Ganache od čokolade, kao i obično:
100 ml vrhnja i 100 g čokolade zajedno rastopiti na pari i dobro ohladiti.
Kako sam već na početku napisala kojim redoslijedom sam slagala, ostaje samo da ubacim fotke :)
Desert je naravno dobro rashlađen i bio je jako fin!
Nemojte mi zamjeriti ovu čudnu dekoraciju :)
njam njam
OdgovoriIzbrišihehe :) Hvala!
IzbrišiZvuči prefino ;)
OdgovoriIzbrišiFino i lagano :)
IzbrišiObožavam deserte u čašama
OdgovoriIzbrišiI meni su nekako posebno dragi :)
Izbriši