subota, 25. kolovoza 2012.

Cafecita

Na Coolinarki sam pronašla tortu pod ovim nazivom i odlučila je napraviti za još jedan u nizu obiteljski ručak. Zbog ovog sam recepta kupila i integralno brašno. U dućanu zdrave hrane sam upitala tetu za to brašno, a ona je meni izrecitirala sve moguće vrste integralnog brašna pa sam tako u svoj toj zbunjozi odabrala neko od "mekane pšenice". Kada sam počela raditi kolač shvatila sam da to brašno ima jako čudan miris koji je meni bio odbojan. Isto tako smjesa, a na kraju i gotov biskvit su imali malo čudan okus pa sam se zabrinula da neće biti jestivo. Ali na moju veliku sreću na kraju je torta bila fenomenalna, svima se svidjela, topila se u ustima i tom okusu nije bilo ni traga ni glasa. Vjerojatno zbog svih ostalih intenzivnih aroma u torti. Torta je kombinacija kave i čokolade. Ima malo šećera pa nije puno slatka.



Biskvit:
- 250 g integralnog brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g masla
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
- 1 kiselo vrhnje
- 1 jaje

Priprema biskvita:
Rastopiti čokoladu, maslo i šećere te u tu smjesu sipati brašno i prašak za pecivo.
Dobro ručno izmiješati.
Zatim dodati kiselo vrhnje i ponovno izmiješati.
Na kraju dodati jaje i dobro sjediniti.
Peći na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
Provjerite naravno jer vrijeme ipak ovisi o pećnici i veličini kalupa.
Ja sam koristila onaj promjera 24 cm.
Ostavila sam da se malo prohladi u kalupu, a zatim izvadila van i odlijepila od pek papira.

Krema:
- 200 g mascarponea
- 125 ml vrhnja za šlag
- 1 kesica instant kave (koristila sam Nescafe 3u1)
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 vanilin šećer

Priprema kreme:
Na vatru staviti sve osim mascarpone sira.
Na laganoj vatri držati i miješati dok se sve dobro ne otopi i sjedini.
Pustiti da se ohladi i onda ručno umiješati mascarpone.
Staviti u hladnjak.

Glazura:
- 125 ml vrhnja za šlag
- 125 g čokolade za kuhanje

Priprema glazure:
Otopiti na laganoj vatri čokoladu u vrhnju.
Ostaviti vani da se ohladi pa potom staviti u hladnjak.

Spajanje torte:
Tortu sam prerezala na 2 dijela (lažem, moj je tata to napravio jer ja sam užasno neprecizna).
Stavila sam jednu polovinu na tanjur, premazala kremom koja se u hladnjaku dosta stisnula pa nema problema s njom fino raditi.
Zatim sam poklopila sa drugom polovinom biskvita.
Premazala sam cijelu tortu s glazurom koja je malo odstajala vani da omekša.
Dekorirala sam ju sa čipsom od kokosa sa strane.
Poviše sam sipala mljeveni badem, ali sam prije toga od pek papira izrezala nekoliko trakica i stavila na tortu da se ti dijelovi ističu tj. da se na njih ne uhvati mljeveni badem.
Sve ćete shvatiti kada vidite sličice :)





Našim se gostima torta dopala, a ja sam bila sretna što je uz male poteškoće sve super ispalo :)
Nadam se da vam se sviđa ova moja "apstraktna" dekoracija :)
Uživajte u ostatku vikenda!

Broj komentara: 46:

  1. radih to jednom, ali s običnim brašnom i u obliku kolača :) isto mi je bilo jako fino, a kombinacija je skroz neobična. super ti je dekoracija i super da se gostima svidjelo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ti si je isprobala, super! Znači može se i s običnim brašnom, hvala na informaciji :))

      Izbriši
  2. nisam još probala integralno brašno u slatkoj verziji
    :( , ali hoću

    OdgovoriIzbriši
  3. tvoja "apstraktna" dekoracija je prekrasna...a da ne govorim da pomalo zavidim tvojoj obitelji koja ima srecu jesti sve ove tvoje delicije :-)) ( uf da mi je sad jedna feta ove torte- inace obozavam kombinaciju kave i cokolade )
    pusa

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda krasno a i jako lijepo dekorirano, moram priznati. Jedino ne volim kavu pa bi ju izbacila ali ostalo - prva liga. Sad sam ogladnila!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa može se izbaciti kava ako je ne voliš, mislim da bi i dalje bilo jako fino :)

      Izbriši
  5. Torta mi je mrak:)...jedva čekam da prođu ove vrućine pa da se bacim na izradu kolača, trenutno nemam volje za to..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem totalno... i mislim da se približava ipak kraj ovom ludom vremenu :)

      Izbriši
  6. Čim su mascarpone, slatko vrhnje i čokolada u kremi, torta mora biti odlična.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, to ne može nikako biti loše :)

      Izbriši
  7. Ti okusi su mi super, a tortica zbilja djeluje sočno :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalan recept, svi sastojci koje ja volim, definitivno pišem recept:))
    Btw., uvijek kad vidim ove tvoje japanke se nasmijem, i ja imam baš takve, već dobro iznošene, ali su mi super:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako isprobaš javi dojmove :) A japankice su mi bile prva asocijacija na blog kad sam ga započimala pa eto, ostale su i dalje tu :)

      Izbriši
  9. Odlično izgleda:) Inače ja skoro sve radim od integralnog brašna jer je nutritivno vrijednije i meni osobno ukusnije:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je super! I sigurna sam da ima i nekih drugih vrsta integralnog brašna koje nema taj čudan okus kao ovo koje sam kupila :)

      Izbriši
  10. Izgleda fenomenalno :D
    Mogu li kroz ekran uzeti komad? ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja sam luda za kavom,a onda mi ju još staviš i u kolač...KOJI MOGU SAMO GLEDATI! Pih!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tebe očito uvijek pogodim u živac sa ovim slatkim kombinacijama :D Ne preostaje ti drugo nego da ga probaš ili si bar skuhaš kavicu za utjehu :)

      Izbriši
  12. uuuuu, dobro izgleda, nekako mi ide uz kaficu ;D

    OdgovoriIzbriši
  13. krasna je, i ja isto izbjegavam integralno brašno stavljati u torte, drago mi je da ti se kao i tvojim gostima torta ipak svidjela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odahnula sam kada sam vidjela da je ukusno :)

      Izbriši
  14. Izgleda fenomenalno, a sigurna sam da je i ukus na istom nivou! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Dekoracija je lijepa, a za okus ne bih znala, jer i ja sad prvi put vidim i čujem za tu tortu. Čini mi se po sastojcima samo da je jako zasitna. Značimogla bi biti fina. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa nije previše zasitna :) Hvala ti!

      Izbriši
  16. inspiracija si mi bila za zadnji surprise Guest Post, nadam se da je to uredu, stavila sam par slikica koje su me posebno oduševile i liinkiće na tvoj blog sa preporukama, a i napravila sam ti header ukoliko poželiš malo izmijeniti izgled :) :)

    Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još jednom ti se od sveg srca zahvaljujem, strašno si me razveselila kada sam vidjela post! :)

      Izbriši
  17. That looks sooooo goood!

    www.fashioncontainer.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Torta izgleda prekrasno a vjerujem da je i fina !!

    Kućna Njega u Osijeku

    OdgovoriIzbriši