četvrtak, 2. kolovoza 2012.

Moj prvi kruh

Jako rijetko se bavim sa tijestom. Nemam baš iskustva s tim. Voljela bih imati onaj pekač za kruh jer volim domaći kruh. Ovo je bio moj pokušaj. Srećom je uspio :) Napravila sam zapravo 6 bublica.

Sastojci:
- 400-500 g brašna
- 2 kesice kvasca
- žličica šećera
- žličica soli
- 2 dl tople vode (ne vruče)
- 5 žlica maslinovog ulja (možete i nekog drugog)
- po želji začini (ja sam stavila bosiljak i sjemenke sezama)

Postupak:
Uzmite par žlice ove tople vode i u jednu zdjelicu ili čašu umješajte u tu vodu kvasac, šećer i žličicu brašna.
Stavite brašno na čistu podlogu, dodajte sol i polagano vodu te kvasac.
Umijesite kako god znate :)

Ne znam točnu količinu brašna jer sam nakon mjerenja još malo nadodala, ali je bilo maksimalno 500 grama.
Oblikujte 6 kuglica i ostavite da stoji pola sata do sat vremena pokriveno s čistom krpom.

Nakon što je tijesto odstajalo oblikujte bublice, zalijte s još malo ulja i posipajte ih sa začinima, sjemenkama, čim hoćete.
Peći na 200 stupnjeva 20ak minuta.




Radite li vi kruh ili peciva katkad? Imate li možda pekač za kruh, baš me zanima ako tko ima s tim iskustva :)

Broj komentara: 10:

  1. ...mi radimo oduvijek domaći kruh...i nema ništa finijeg i ukusnijeg...štoviše, mama ima svoj a ja svoj kvas pa se unazad godinu-dvije rade dva kruha...rade se i pogače, lepinje...domaće je zakon ;) svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  2. ja radim domaći kruh, pogotovo zimi. moj omjer je 50%graham brašna, 50% bijelog ili crnog (kako imam). stavljam i mješavinu sjemenki (sezam, lan, suncokret). imam i pekač, ali on mi je premali (ima nas dosta).
    otkako sam djecu navikla na moj kruh, pečem ga od 1 kg brašna. kupila sam prije 2 godine mašinu za mješanje kruha (max 1,5 kg tijesta) i s njom sam prezadovoljna. kruh pečem u roštijeri forme peke (dakle, sa poklopcem) točno 50 min na 200°C u pečnici. isto koristim maslinovo ulje. prije nego što stavim peći tijesto, premažem ga sa malo vode. eto, to su moje mudrosti ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. wow, koliko informacija, hvala ti puno! zanimljivo mi je vidjeti da vas dosta radi domaći kruh, to je pohvalno :)

      Izbriši
  3. dala se ti ozbiljno u nakuhavanje i peckanje kolača?!? ovdje u slavoniji si se time plasirala po vrlo poželjnu snajku za svaku majku! ;) sudeći po fotkama, jako dobro ti ide!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam dosta slobodnog vremena i obožavam raditi i jesti kolače :)Hvala ti na komplimentima!

      Izbriši
  4. Imam pekač, ali ga već neko vrijeme ne koristim. Jedina prednost mu je što se može naštimati tajmer pa te ujutro probudi miris pečenog kruha. Kruh zapravo rijetko jedemo, tako da ga za te rijetke prilike najčešće sama zamijesim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim da dosta vas ima te pekače :) Mi jedemo kruh skoro svaki dan, ali rijetko domaći :(

      Izbriši
  5. Također i ja znam kod kuće praviti domaći kruh, ali uvijek koristim pekač kruha, nekako mi najbolje ispadne.

    OdgovoriIzbriši