utorak, 14. kolovoza 2012.

Chocolate Cheesecake

Nedavno sam na Fejsu vidjela preporuku za jedan čokoladni cheesecake sa Coolinarke. Uzela sam to za ozbiljno jer je došla od strane Just cake the cupcake :) Recept sam malo proučila, jučer sam napravila i danas je već pola smazano! Meni se sviđa iako nisam fan cheesecake-a, ali ovaj je drugačiji jer ima dosta čokolade u nekoliko oblika: čokoladni keksi, čokolada u samoj smjesi te glazura na kraju. Evo kako ide...


Sastojci:

- 240 g čokoladnih ili kakao keksa (običnih, bez kreme ili nekih drugih dodataka)
- 40 g maslaca
- po potrebi 1-2 žlice vode

- 500 g ricotte ili nekog drugog krem sira
- 400 ml vrhnja za šlag
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 30 g oštrog brašna
- 70 g čokolade za kuhanje

- 100 g čokolade za kuhanje
- 40 g maslaca


Priprema:

Fino samljeti kekse i dodati rastopljeni maslac.
Ručno dobro izmiješati i ako se previše još mrvi dodati malo vode.
Utisnuti dobro rukama u kalup.
Moj je okrugli kalup promjera 24 cm.

Ricottu i vrhnje izmiksati dok malo ne očvrsne.
Ručno umutiti jaja, šećer i brašno pa dodati smjesi od sira i vrhnja te ručno sjediniti.
Smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Jedan dio ostaviti takav kakav je, a u drugi dodati rastopljenu čokoladu.
U pleh u koji smo već stavili kekse uliti prvo čokoladnu smjesu, a zatim ovu drugu i nježno je izravnati.
Peći na 170 stupnjeva 40 minuta i onda ugasiti peć, širom otvoriti vrata te ostaviti da se unutra ohladi pola sata. Zatim izvaditi vani i kada se još malo prohladi staviti u hladnjak na barem 2-3 sata.
(Moja je ostala preko noći)
(Ako se peče predugo počne pucati)

Ova moja pukotina je nastala nakon što se cheesecake hladio u pečnici, mislim da  je
to zato jer nisam širom otvorila vrata pećnice.
Učite iz moje greške :)



Glazuru pripremiti tako da otopite čokoladu i maslac na vrlo laganoj vatri, izvadite cheesecake iz hladnjaka, prelijte glazuru preko i ponovno vratite u hladnjak.

Ako ne želite da čokolada puca pri rezanju samo imajte pri ruci malo tople vode u koju ćete umakati nož prilikom rezanja svake fete.




Kod ovog kolača mi se najviše sviđa to što se topi u ustima. I to svaki od ovih slojeva. Fino je :)

Što vi kažete?

Pozdrav!

33 komentara:

  1. Još nisam radila čokoladni cheesecake, ali presjek odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Maskarpone sir je isto dobar za ovu vrstu kolača, na koju nemam ama, baš, ni jednu primedbu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na savjetu, ako ponovim ovaj kolač biti će s mascarponeom za promjenu :) Moglo bi biti super!

      Izbriši
  3. Obožavam cheescake svih vrsta:)) Tvoje torte su tako prekrasno ukrašene i uredne:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma baš fino, i super izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  5. njami, probam prvom prilikom :D

    OdgovoriIzbriši
  6. njamiiii! probala sam sličnu i super je ali bez čokolade!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja osobno ne volim baš kad je samo sa sirom, treba mi bar malo čokolade :D

      Izbriši
  7. Cheesecake + cokolada...mislim da od toga bolje ne moze!!! Izgleda tako primamljivo!!! Pusa od nas dvi!!!
    <3

    OdgovoriIzbriši
  8. Jao da si mi bliže...kad bolje razmislim, bolje da nisi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe, sad me strah :)) ako dođete kada javite se za fetu torte! :)

      Izbriši
    2. Za manje od 1/2 torte neću niti dolaziti :))

      Izbriši
    3. Ma nema problema, eto može i cijela :)

      Izbriši
  9. I ja sam vidla taj recept. Tvoja torta izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno! Ja nisam mogla odoljeti kada sam vidjela recept, a da ne isprobam :)

      Izbriši
  10. Izgleda njamiii !

    xoxo
    ysophisticates.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Mmmmmmm kako dobro izgleda! Svaka čast!

    www.stills.rs

    OdgovoriIzbriši
  12. Hej draga! Nominirana si za jednu lijepu nagradu kod mene na blogu pa provjeri o čemu se radi! Nadam se da će ti se svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo sada ću je preuzeti, naravno da mi se sviđa, hvala još jednom :))

      Izbriši
  13. Izgleda odlično, tako da će recept sigurno biti isproban :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Meni ova torta super izgleda i čini mi se jaaaaako fina! Sad ću ja fino pospremiti receptić, pa kad bude prilike, nastojat ćemo ju speći i isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se dopada, javi mi ako je isprobaš :)

      Izbriši
  15. Uh... Da znaš da se već presabiram šta mi fali od sastojaka, kako bih skoknula do prodavnice i već popodne isprobala recept! Izgleda kao pravi letnji, kremasti desert!

    OdgovoriIzbriši
  16. ovaj kolac sam pravila vec dvaput i odusevljena sam, samo ne znam koji bih tacno sxir mogla upotrijebiti da bude idealno...

    OdgovoriIzbriši