nedjelja, 8. siječnja 2012.

Fina fina čokoladna torta

Ova me čokoladna torta oduševila. Nije komplicirana i taakoo je ukusna i čokoladna, što zapravo i ne čudi kada u njoj ima skoro pola kilograma čokolade :D A sada brzo na recept i slike.

Biskvit

  • 4 Jaja
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 vrečica vanilin šećera
  • Pola kesice praška za pecivo
  • Malo ulja
Krema

  • 400 gr čokolade za kuhanje
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 85 gr maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu

Priprema

Krema
Čokoladu, maslac i šećer rastopite na pari. Vrhnje dobro zagrijte, maknite s vatre te zatim sjedinite s kremom. Dobro izmiješajte, da smjesa postane kompaktna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, nikako u hladnjak.

Biskvit
Izmješajte žumanjce sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte brašno i kakao i izmiksajte. Od bjelanjaca napravite čvrst snijeg pa ga zatim postepeno umješajte u prethodno napravljenu smjesu. Izlijte kalup za torte i pecite na 150° oko 15-20 minuta. Kad biskvit bude gotov prelijte ga odmah kremom. Kada se malo ohladi stavite u hladnjak, čisto da ne ide baš vruć unutra.


Meni je torta ostala preko noći u hladnjaku i sutradan sam nožem lagano prešla preko rubova kalupa i skinula ga. Torta je ostala na onom metalnom dnu od kalupa i tako sam je stavila na jedan veliki tanjur. Ja sam je ukrasila jednostavno. Napravila sam 16 zvjezdica od bijele čokolade koju sam samo rastopila na pari, stavila u kalup, malo u zamrzivač i onda izvadila zvjezdice iz kalupa.


U torti sam zbilja uživala i pobrala odlične kritike. Recept je s Coolinarke. Pozdrav :)

Broj komentara: 10:

  1. ma daj!!! predobro izgleda! joj, što volim te kalorijske bombe... :(

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno ne izgleda komplicirano za napraviti... a sigurna sam da je okus čaroban:)) Doduše, u siječnju obično zaobilazim slatkiše u širokom luku... spremam recept za veljaču, hehe:))

    OdgovoriIzbriši
  3. izgleda super :) jel mi možeš samo reći koliko ulja otprilike staviš u biskvit? ako je mjera npr žlica za juhu? :) i koliki ti je promjer kalupa u kojem si pravila? hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vam cure :)
    Aleksandra: kako su moja jaja bila dosta mala nekako mi je falilo mrvicu tekućine u smjesi pa sam na svoju ruku dodala negdje 3-4 žlice ulja pa ako imaš veća jaja (a samim time i žumanjke) možda ti neće trebati, ali ako i staviš mislim da se ništa loše neće desiti :) A promjer kalupa mi je 24 cm, vidiš, dobro da si pitala jer sam to zaboravila napisati :) Nadam se da sam ti pomogla i ako ćeš raditi tortu sigurna sam da se nećeš razočarati! Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  5. puno hvala na odgovoru, isprobat ću je čim uhvatim vremena i mora biti super kao i ostali recepti koje sam probala s ovog bloga :)

    OdgovoriIzbriši
  6. mmmm mljac :) ove zvijezdice je dignu do neba ;)) prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  7. aaaaaaaaaa, obožavam ovakve torte i kolače, sad si me natjerala da idem nešto peći.

    OdgovoriIzbriši