Biskvit
- 4 Jaja
- 4 žlice šećera
- 2 žlice brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 vrečica vanilin šećera
- Pola kesice praška za pecivo
- Malo ulja
Krema
- 400 gr čokolade za kuhanje
- 400 ml vrhnja za šlag
- 85 gr maslaca
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema
Krema
Čokoladu, maslac i šećer rastopite na pari. Vrhnje dobro zagrijte, maknite s vatre te zatim sjedinite s kremom. Dobro izmiješajte, da smjesa postane kompaktna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, nikako u hladnjak.
Biskvit
Izmješajte žumanjce sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte brašno i kakao i izmiksajte. Od bjelanjaca napravite čvrst snijeg pa ga zatim postepeno umješajte u prethodno napravljenu smjesu. Izlijte kalup za torte i pecite na 150° oko 15-20 minuta. Kad biskvit bude gotov prelijte ga odmah kremom. Kada se malo ohladi stavite u hladnjak, čisto da ne ide baš vruć unutra.
Meni je torta ostala preko noći u hladnjaku i sutradan sam nožem lagano prešla preko rubova kalupa i skinula ga. Torta je ostala na onom metalnom dnu od kalupa i tako sam je stavila na jedan veliki tanjur. Ja sam je ukrasila jednostavno. Napravila sam 16 zvjezdica od bijele čokolade koju sam samo rastopila na pari, stavila u kalup, malo u zamrzivač i onda izvadila zvjezdice iz kalupa.
U torti sam zbilja uživala i pobrala odlične kritike. Recept je s Coolinarke. Pozdrav :)
ma daj!!! predobro izgleda! joj, što volim te kalorijske bombe... :(
OdgovoriIzbrišiStvarno ne izgleda komplicirano za napraviti... a sigurna sam da je okus čaroban:)) Doduše, u siječnju obično zaobilazim slatkiše u širokom luku... spremam recept za veljaču, hehe:))
OdgovoriIzbrišiizgleda super :) jel mi možeš samo reći koliko ulja otprilike staviš u biskvit? ako je mjera npr žlica za juhu? :) i koliki ti je promjer kalupa u kojem si pravila? hvala :)
OdgovoriIzbrišiHvala vam cure :)
OdgovoriIzbrišiAleksandra: kako su moja jaja bila dosta mala nekako mi je falilo mrvicu tekućine u smjesi pa sam na svoju ruku dodala negdje 3-4 žlice ulja pa ako imaš veća jaja (a samim time i žumanjke) možda ti neće trebati, ali ako i staviš mislim da se ništa loše neće desiti :) A promjer kalupa mi je 24 cm, vidiš, dobro da si pitala jer sam to zaboravila napisati :) Nadam se da sam ti pomogla i ako ćeš raditi tortu sigurna sam da se nećeš razočarati! Pozdrav :)
puno hvala na odgovoru, isprobat ću je čim uhvatim vremena i mora biti super kao i ostali recepti koje sam probala s ovog bloga :)
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda jako fino! :)
OdgovoriIzbrišimmmm mljac :) ove zvijezdice je dignu do neba ;)) prekrasno!
OdgovoriIzbrišinjama! Izgleda savršeno
OdgovoriIzbrišiZazubice rastu :) Lijepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiaaaaaaaaaa, obožavam ovakve torte i kolače, sad si me natjerala da idem nešto peći.
OdgovoriIzbriši