petak, 6. travnja 2012.

Decoupage i crackle na tanjuriću

Jučer popodne sam bila na svojoj prvoj radionici koju organizira jedan hobby art dućan. I super sam se zabavila! Radili smo tehniku decoupage-a na tanjuriću i tehniku crackle-a. Ukratko je to izgledalo ovako...

Tanjuriće smo prvo dobro očistili kako na njima ne bi bilo nekakvih nečistoća. Sve smo radili na donjem dijelu tanjurića tj. ne na strani na kojoj stoji hrana. Zatim smo s kistom nanijeli sloj decoupage ljepila, posuli šljokicama i naslonili salvete. Salvete se izrežu kako bi od jedne cijele salvete ostao onaj detalj koji vam se sviđa i onda se skine i ostavi samo onaj gornji sloj salvete na kojem se nalazi motiv. Salvete su najčešće troslojne, a mogu biti i dvoslojne. Zatim smo ponovno s tim kistom i decoupage ljepilom nježno prelazili preko salvete od sredine prema kraju kako bi izgladili nabore. Može se poslužiti i prstima da salveta ne bi ostala negdje zgužvana. Kako bi ubrzali proces svaki korak smo sušili sa sušilom za kosu, ali se to inače može ostaviti i da se prirodno osuši. U ovom je koraku bitno da sušilo ne bude puno blizu salveti jer se ona može odvojiti.

Kada se sve dobro osušilo kistom smo nanijeli sloj crackle premaza od kojeg će kasnije popucati prva boja koju ćemo nanijeti. Deblji sloj značiti će veće pukotine, a tanji sloj ovog premaza rezultirati će manjim pukotinama. Ponovno smo sve dobro osušili.

Zatim smo koristili svijetle akrilne boje za prvi premaz bojom. Nanosili smo spužvicom tapkajući po tanjuriću. Ovdje je jako bitno naglasiti da se nikada ne prelazi sa spužvicom dva puta na istom dijelu jer se tada pune one pukotine koje želimo dobiti. Pa ako vam neki dio slučajno ispadne malo neuredan bolje je ostaviti nego ponovno tapkati. Kada se pazi da spužvica uvijek ima dovoljno boje na sebi neće biti problema. I treba malo jače pritisnuti. Ja sam to prvo nježno, ali sam onda shvatila da više boje ostane kada se to malo "jače" nanosi :)

Nakon što se taj sloj boje dobro osušio i kada su se formirale pukotine dolazimo do premazivanja tanjurića sa nekom tamnijom bojom koja vam odgovara na motiv salvete. U mom je to slučaju bila matalik zlatna boja. Ovdje nema puno filozofiranja niti delikatnog posla, samo se kistom premaže pošteni sloj boje. Rubove tanjurića premazali smo tom istom bojom, ali prstima. Tada se suši i rad je gotov.  Ovdje se vjerojatno može ubaciti još jedan korak, a to je nekakav bezbojni lak koji će zaštititi rad. Jedna žena koja već ima iskustva s ovakvim radovima je rekla da koristi lak za parkete.

Bitno je znati da su ovakvi tanjurići ipak dekorativni i na njima se mogu poslužiti nekakvi bomboni ili kolačići jer nema opasnosti od ovih svih boja i premaza pošto su oni sa druge strane tanjurića. Treba paziti u pranju i biti nježan i nikako ne stavljati u mašinu za suđe jer ćete gotovo sigurno dobiti skroz čisti tanjur i morati raditi sve ispočetka :)

Eto, nadam se da sam dobro objasnila. Nisam slikavala korake nego samo finalni proizvod... Nadam se da će vam se svidjeti kako je ispalo :)




Ja sada krećem na ukrašavanje kuće za Uskrs, ipak je zadnji tren za to .. hehe .. biti će još postova, ali svejedno vam svima želim ugodne blagdane sa obitelji :*

Broj komentara: 6:

  1. Svaka ti čast na strpljenju da objasniš postupak!Tanjur je ispao cakum-pakum!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidi se da si, osim što si prisustvovala radionici, i pomno pratila i upijala svaku riječ voditelja/ice. Pa hvala za ovako detaljan opis, jer ja do sad imam samo jedan decoupage iza sebe i nisam baš zadovoljna s njime jer je pun nabora, no bit će to bolje.
    Sretan Uskrs želim! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. baš sljedeći tjedan krećem s decoupageom, nadam se da ću biti spretne ruke kao i ti :)lijep ti je tanjurić :)

    OdgovoriIzbriši