subota, 14. travnja 2012.

Cupcakes sa jagodama i bijelom čokoladom

Počela je sezona jagoda, a ja sam se zaželjela kako njih, tako i nekih novih cupcakesa. Dobila sam prije par dana nove kalupe koje tražim otkako sam počela gledati "Cupcake wars". U tim emisijama sam ugledala male kalupe za cupcakese koji tako slatko izgledaju. A evo i mog kalupa i pripadajućih papirnatih omotača.



Na ovoj drugoj slici se vidi kako su papirnati omotači samo malo veći od kalupa, ali nisam imala problema zbog toga. I sada krećemo na recept. Kombinirala sam nekoliko recepata i dodala nešto svoga.

Cupcakes:

  • 220 g brašna
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 150 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 75 g mliječne čokolade


Postupak:
Rastopila sam čokoladu i maslo na pari i ostavila da se malo prohladi. U međuvremenu sam u drugu posudu ubacila sve ostale sastojke jer tu nema delikatnih postupaka, dodala rastopljenu čokoladu i maslac i sve dobro izmiksala mikserom. Smjesa je bila jako gusta. Kada su se cupcakesi ispekli to su bili najpahuljastiji koje sam ikad probala i to me oduševilo. Nisam to očekivala s obzirom na konzistenciju smjese prije pečenja. Od ove smjese ispalo mi je 24 mala komada i 5 velikih. Ne znam da li bi od smjese ispalo 12 ili više velikih, ali sumljam da bi itko imao protiv toga da od smjese dobije koji cupcake više :) Pekla sam na 200 stupnjeva. Mali su se pekli 10ak minuta, a veliki 15ak minuta.

Baš su fotogenični, nisam mogla odoljeti, a da ih ne slikam jedno desetak puta :)
Punjenje od jagoda
Cupcakese sam dubila i punila ih coulis-jem od jagoda. Zvuči kao nešto profinjeno čim je na francuskom, ali je jako jednostavno. U malu posudicu sam ubacila šaku narezanih jagoda, žlicu šećera i 2 žlice vode. Skuhala sam nekih 10ak minuta dok jagode nisu omekšale. Malo sam ostavila da se prohladi i izmiksala štapnim mikserom. Ako želite da je gušće kuhajte duže ili stavite manje vode. Meni je ispao nekakav rijetki sirup i s tim sam zadovoljna jer je ukusan i nije mi se baš dalo duže kuhati da bude gušće.



Krema:

  • 100 g bijele čokolade
  • 1 vrhnje za šlag (200 ili 250 ml)


Postupak:
Otopite na pari 100 g bijele čokolade sa 100 ml vrhnja. Dobro ohladite u hladnjaku.
Kad se dobro ohladi izmiksajte mikserom par minuta da dobije čvrstinu, koliko može, jer je bijela čokolada ipak mekša od tamne za kuhanje.
Posebno umutite ostatak vrhnja u čvrsti šlag i povežite te dvije smjese.
Ukrasite cupcakese po želji.


Da ne bi bilo da sam zanemarila velike cupcakese, evo i jedna njihova slika :) 
To bi bilo sve za danas. Cupcakesi su ukusni, pahuljasti, lagani i ne previše slatki.
Uživajte u vikendu, bez obzira na ovu dosadnu kišu ;)

Broj komentara: 14:

  1. Divno izgledaju! Ako im je ukus kao i izgled polizala bih prste :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Ukusno izgledaju. Mogla si poslati jedan :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Mafini su mi najdraži! Stalno bih ih pravila i stalno jela! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam muffine, a ovi tvoji su stvarno krasni:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme.... kako dobro izgledaju, perfektno!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super izgledaju! Posebno mi se sviđa ova krema od bijele čokolade!

    OdgovoriIzbriši
  7. mmm...već ih dugo nisam pekla! odlično izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  8. aj kako sam sad gladna,super izgledaju :D
    pratim te <3

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgledaju jako ukusni :) Nisam ih dugo pravila, mogla bi isprobati tvoj recept :) samo treba naći jagode :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasni su!!! :) Tako i ja radim punjenj od jagoda samo što volim ostaviti par komadića cijelih jagoda!

    OdgovoriIzbriši