petak, 15. veljače 2013.

Tečaj šivanja (1)

Već nekoliko tjedana idem na tečaj šivanja zajedno s rodicom. Baš sam zadovoljna sa svime ne tečaju. Imamo dvije odlične učiteljice i u grupi nas je 5 cura. Svaka radi na svojoj mašini tako da će nam kasnije biti lakše jer se nećemo morati ponovno prilagođavati na drugu mašinu. "Moja" mašina je zapravo od moje mame, stara je i teška, ali je u odličnom stanju i šiva sve redom :) U početku se nismo baš skroz slagale, ali svakim satom je sve bolje :) Inače, za one koji se razumiju, radim na mašini Bagat Višnja S.

Idemo dvaput tjednom po 2 puna sata i ostanemo još malo duže ako treba što završiti. Prvi sat smo se upoznavali s mašinama, učili što koje dugme znači i sl. Onda smo učili kako obrubiti materijal, razne šavove i ravno šivanje. Zatim smo krenuli na male radove. Danas sam baš završila jednu suknjicu, ali pokazati ću je kada napravim još jednu pa da ih objavim skupa u jednom postu.

A redom su radovi išli ovako...

Prvo smo radili od staklenih teglica od marmelade "jastučić" za iglice. Obukli smo staklenku, Ukrasili je, napravili jastučić koji smo punili nekakvim materijalom sličim kao punjenju jastuka i spojili sve to skupa.


Sljedeći na redu je bio neseser / torbica. Mogli smo ju napraviti kako smo htjeli. Ja sam inspiraciju potražila na netu i naravno da je odabir pao na nešto s mašnom. Velikom mašnom :) Tu smo usput naučili staviti patent i postavu.

Malo je zgužvana :)

I zadnje što ću vam pokazati danas je kapica :) Jednostavna kapica od elastičnog materijala. Ukrašena je vunom koju sam prislonila na kapu i šivala nekakav uzorak. Nije jednostavno kako se možda čini jer su potrebni svakakvi manevri s mašinom :D Nadodala sam par perlica i pom pom / punpun / pufnica... kako god da to zovete :) Uglavnom mislim na ovo bijelo čupavo stvorenje na vrhu kape koje smo radili od vune i poslije ga samo zašili na kapu. Ima li to nekakav književni naziv? :)


To je sve za danas.... nadam se da ste se dobro proveli za Valentinovo ako ste ga slavili :)

Sviđaju li vam se moji prvi radovi? Šijete li na mašini? Ako niste, bili voljeli naučiti?

Pozdrav!!

63 komentara:

  1. Wow! Radovi su ti odlični. Ona prva ideja s teglicom mi je odlična. A pom pom je pom pom he he. Jedva čekam slijedeće radove. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Mogli bi uskoro sljedeći radovi :D A teglica je, ako ništa, korisna za iglice!

      Izbriši
  2. Joj super za tečaj šivanja:)...a ovi prvi radovi su stvarno dobri...
    Jedna od mojih želja je i naučiti šivati..možda se i ostvari jednog dana...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno :) Nadam se da ćeš ostvariti želju uskoro :))

      Izbriši
  3. odlicni su radovi... sivam i ja, ali rijetko nazalost... a ni na tecaj nisam isla nego sve moram sama

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Svaka ti čast što si sama to shvatila i naučila!

      Izbriši
  4. Svaka čast, jako lijepo :) Ja nemam pojma o šivanju i ništa ne znam vezano uz to, ali naučit ću :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala :) Ima vremena, naučit ćeš sigurno ako te zanima :)

      Izbriši
  5. Ja imam sličnu torbu sa mašnom, sama sam ju pravila! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super što si je i ti sama radila :) Baš je zakon, pogotovo jer ima veelikuu mašnu :D

      Izbriši
  6. Super radovi, kapica mi je mrak! :)
    Ja imam neku staru električnu, znam da je već godinama nešto pokvareno i tako to stoji.. Ne bi ju bilo loše izvuć iz podruma pa nać neku žrtvu da me nauči šivat. Šteta što ovdje nema tako nekih kreativnih tečajeva. Selim se :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)) Može te vrlo lako naučiti netko tko zna šivati... mislim da se bez problema može bez tečaja :) Samo prvo popravi mašinu :D

      Izbriši
  7. Radovi su jako lepi. Kad sam bila mala, baba je imala Singericu, i pošto je pogon mehanički, tj. nogama, da se ne bih povredila, ona skine tzv. kaiš sa strane, i ja "šijem" po ceo dan.
    Dok nisam otkrila dekupaž i sluične zanimacije, moja kreativnost se svodila na šivenje. Ne znam da krojim po pravilima, htela sam da naučim, ali nisu uspeli da skupe dovoljan broj polaznika da bi napravili grupu. I tako je to ostalo.

    Imam mašinu, volim da šijem, a volela bih da naučim i da krojim. Ne po šnitu iz časopisa, već želim da, kad nešto zamislim, napravim kroj za to, sama.
    Začuđujuće je koliko ljudi je radilo u konfekcijama, dočekalo penziju, a ne zna elementarne stvari. Mnogi su čak radili i u kontroli. pitam se kako? Eto, pitam se i čudim se, šta da ti kažem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šteta što niste uspjeli oformiti grupu za tečaj.. ali možda jednom i uspijete, držim fige :) A mislim da možeš sama naučiti krojiti ako te netko tko zna malo uputi.... i meni nije baš nešto posebno drago gledati časopise i krojiti samo ono što je tu.. ali za krojiti sam možda treba imati i malo dara i dosta vremena :)

      Izbriši
  8. Radovi su ti fantastični! To je prvo što mi padne na pamet gledajući ih, a druga stvar - UREDNI! To je jako važno, pogotovo ako ćeš šiti neki odjevni predmet.
    Bravo, samo tako nastavi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno :)) Ovako ti izgledaju vrlo uredni, ali da si me gledala dok šijem vidjela bi da je bilo grešaka :D

      Izbriši
  9. Odlično ti ide, pogotovo mi se sviđa neseser:) Ja nažalost nemam mašinu i često poželim da bi je imala...moja mama ima isto tako Bagat (čini mi se Slavica), šiva još uvijek dobro...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)) Neseser je i meni naj! Posudi od mame malo mašinu :) Ma te stare mašine su zakon jer mogu šiti sve i ne kvare se skoro uopće :) Baš su nam naše "učiteljice" ishvalile sve te stare mašine!

      Izbriši
  10. Morat cu te zaposlit da me naucis radit ovu torbicu. Super je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe, nema problema :) Ma poslat ću ti u mail jedan link da vidiš :)

      Izbriši
  11. Za početnika,radovi su ti divni.Zavidim ti na tečaju.Išla bih i ja,odavno već,ali nikako naći vremena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno! Nadam se da ćeš naći vremena za tečaj uskoro :)

      Izbriši
  12. joooj, super, super! I blago ti se! Sama bi se vrlo rado upisala na kakav tečaj da takvog imam negdi u blizini! Volila bi naučit osnove od nekoga tko se razumije.... ono što za sada znam na mašini sam uglavnom naučila sama metodama pokušaja i grešaka....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Nađi nekog tko zna šivati i neka ti pokaže :) Ali vjerujem da si ti i sama dosta uspila skužit :)

      Izbriši
  13. Ajme pa super si ti to napravila! Ja bi isto volila naučiti šivati, pa makar da si mogu hlače skratiti, al mama mi još uvik ne da svoju mašinu, a bome su nove preskupe :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Posudi od mame, a ona te sigurno može naučiti nekim jednostavnim i korisnim stvarima kao što je skraćivanje, sužavanje i slično :))

      Izbriši
  14. BRAVO! Bravo za radove, divni su vidi se i napredak! Takodje bravo za to sto neko ulaze u sebe i uci. mnogo cenim kada neko ne zivotari nego konstantno radi na unapredjenju sebe! Zelim ti puno srece i samo napred!

    OdgovoriIzbriši
  15. Oh my gosh promakao mi je ovaj post!!! Kak super što ideš na tečaj! Kako sladak jastučić za igle! Aaaaaaaaaa oduševljena sam! Jej sad će biti super postova sa šivanjem. Redovito nas apdejtaj :) Baš me veseli što ćemo pratiti napredak i sve. I možeš si sad šivati suknjice :o
    Btw, nisam zaboravila na obećani post s lakićima :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hoću, staviti ću sve što napravim... daaaa suknjice i mene vesele... i baš danas sam napravila drugu do pola i sljedeći put sam vjerojatno gotova tako da će uskoro i to na blog :D i joooooj, znaš da me nervoza hvata jer sam ti obećala post, a MUA joooooš nije stiglaaa :((((( Nadam se da će brzo jer onda odmah sve slikajem i stavljam... da održim obećanje :D

      Izbriši
    2. Haha utjerala sam ti strah u kosti :) Sad se veselim suknjicama i lakićima. E, odi kod gyrlish na blog. Čini mi se da si nešto osvojila pa im se moraš javiti :))

      Izbriši
  16. joj jako bih voljela! mama mi je spominjala neku mašinu za poklon za rođendan :D
    super su ti ispali svi radovi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš dobiti tu mašinu i da ćeš nam uskoro pokazati svoje radove :) Hvala ti :))

      Izbriši
  17. Svaka čast... radovi su za 5 :) moramo udružit snage :) hehehehe

    pusa,

    Matea

    OdgovoriIzbriši
  18. ciao,
    interesting blog ! nice recipe for tiramisù !!!

    would you like to follow each other ? pease let me knoe I'll follow back

    ave

    OdgovoriIzbriši
  19. woow torbica s mašnom mi se jako jako sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Odlično je sve, posebno torbica!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Vidim da vam se najviše torbica sviđa :D

      Izbriši
  21. Torbica mi se jako sviđa...
    Ali trebao bi mi ovakav jastučić za igle :) koje svuda gubim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Jastučić je definitivno korisna stvarčica za igle :)

      Izbriši
  22. super te krenulo, čekamo nastavke postova i nove kreacije!

    OdgovoriIzbriši
  23. Moram pohvaliti i tebe i kreativnu učiteljicu koja je za početne korake zamislila ovako zgodne stvarčice (neke moje poznanice išle su na tako dosadne tečajeve da su doslovno zamrzile šivaću mašinu)... ja imam peh što je moja mama prof. krojačica i kroz život sam išla linijom manjeg otpora i uvijek davala mami da napravi nešto što je zahtjevnije.. i sve što znam to su samo obične, jednostavne pravolinijske stvari:(
    A radovi su ti zbilja odlični, kapica mi je baš onako - ekstra!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Učiteljice su zakon i stvarno su nas na najbolji mogući način zainteresirale za šivanje :)) A vjerojatno bi i većina nas tako kao ti išla linijom manjeg otpora... ali nikad nije kasno još nešto naučiti ili jednostavno malo nadograditi znanje :)) Hvala ti puno!

      Izbriši
  24. E pa prvi radovi su odlični :) I sama bih htila naučit šivat. Već neko vrime me to drži, čak sam htila za pir da mi brat pokloni mašinu (što je on bio spreman) kupit, ali su se roditelji umišali kao što će meni to. Onda sam nakratko zaboravila na mašinu, zbog posla, bla bla, ali u zadnje vrime me opet drži. Gledam muževe košulje šta ih ne nosi, neke bratove i mislim se kako bi bio đir da ih prepravim, prilagodim sebi (košulja, tunika, suknjica, nije bitno). A pošto je prinova na putu... Volila bih nešto napraviti za prinovu, bilo neka jednostavna odjeća ili bar igračkice. Pogotovo kada bih na internetu vidila toliko ideja. Mama ima neku Bagaticu koja već godinama ne radi. Misli je odnit na popravak odnosno vidit jel se uopće isplati. Papučica otišla i dalje ne zna šta štima odnosno šta ne štima. Kako god odluči, ja sam bacila oko na Bernina mašine i imam čvrstu namjeru dokopat se jedne u babinu pomoć :D Mislim, ne da sam od babe tražila da mi je kupi, nego je sama čula koja mi je želja i sad me zna povremeno pitat jesam li odabrala, jesam li se odlučila.
    Nego di ideš na tečaj? Na Mertojak ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da možeš sama napraviti dosta jednostavnih stvari koje se mogu naći na netu... samo da te netko malo uputi u osnove... i isplati se pitati za popravak mašine jer su Bagat baš kvalitetne... to su nam i naše učiteljice više puta rekle jer su s njima najviše zadovoljne :) Idem na Mertojak, ali to je na jedno "novo" mjesto... ugl. odmah minutu od osnovne škole u jednom krojačkom salonu su vlasnica i njena kolegica pokrenule taj tečaj i mi smo im prva grupa... uskoro će otvoriti stranicu na fejsu pa ti mogu poslati ako te zanima slučajno... znam da već imaju dosta zainteresiranih... ma odlično je osmišljeno jer njih dvije uče nas 5 i svaka je za mašinom tako je vrijeme maksimalno dobro iskorišteno :))

      Izbriši
    2. slabo sam na blogu u zadnje vrime, skužaj. zanima me za tečaj. svakako mi napiši koja je njihova stranica.

      Izbriši
    3. Kako ne znam kad će točno krenuti face stranica, uzet ću njihovu vizitku sljedeći put i pošaljem ti sve mailom, da ne pišem ovdje :)

      Izbriši
  25. Odlično ti je krenulo, sve pohvale! Najviše mi se svidja kapica.

    OdgovoriIzbriši
  26. Tusna sam kad dođem a ničeg novog, šmrc. Nego, jučer sam u Algoritmu vidjela knjigu Marthe Stewart, o šivanju, pa sam se sjetila tebe. Da te poznajem i uživo to bi bio savršen poklon za rođendan ili nešto :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ame, baš si me sad oduševila ovim komentarom :D Maloprije razmišljam kako sam se zadnjih dana malo previše opustila i bila non stop vani i kako moram obavezno napisati post.. i onda sam vidjela da imam more recepata koje još nisam objavila :D Pa ćeš poludjeti kada ovih dana budeš gledala puste slatkiše.... da ne kažeš da te nisam upozorila hehehe :)

      Izbriši
  27. Oduvijek sam željela naučiti šicati, tj. znam šivati ali ne u smislu da bi si znala torbicu zašiti :) odlično ti ide!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Nadam se da ćeš jednom i ti naći vremena za naučiti neke osnove pa dalje možeš sama puno toga napraviti :)

      Izbriši
  28. ide tebi sve od ruke čega god da se uhvatiš :)

    OdgovoriIzbriši