subota, 24. studenoga 2012.

Radionica transfer tehnike

Nedavno sam bila na još jednoj radionici. Radi se o tehnici transfera, a priča ide ovako. Postoji tzv. transfer gel koji služi da bi se isprintana slika (bilo koja slika, bilo koji printer) prenijela na neku površinu. To može biti slikarsko platno, drvo, staklo i sl. Mislim da je to idealno za situacije u kojima bi htjeli baš neki motiv koji nema na salvetama, rižinom papiru ili decoupage papiru. Ili za izradu slika kao što je moja, a vidjeti ćete je malo ispod :)

Svi smo dobili mala slikarska platna i razne fotografije od kojih smo birali najdražu, a mogli smo i donijeti neku sa sobom. Prvo smo papir (strana gdje je slika, nikako iza) premazali jednim tankim slojem transfer gela i osušili ga. Ubrzavali smo sve procese fenom za kosu. Zatim smo namazali još jedan sloj na papir i jedan na platno i  zalijepili fotografiju na platno, naravno da je ova strana na kojoj je print išla na platno. Tu ide jedna napomena, sve bi se fotografije trebale isprintati zrcalno kako bi na kraju ispale na pravoj strani :) Kod nekih je to bitno, kod nekih ne, zapravo ovisi o vama.

Sada dolazi malo teži dio. Sušili smo to sve fenom nekih 10ak minuta neprestano. Trik je u tome što na opip ne možete znati da li se sve to dobro posušilo ili ne, a ako nije sve će propasti. Zato je najbolje ostaviti preko noći. Nakon sušenja slijedilo je umakanje prstića u vodu i lagano guljenje papira. Treba biti umjeren s vodom, lagano vlažiti papir i skidati sloj po sloj papira sve dok ne ostane samo fotografija tj. tinta na platnu. Nakon toga slijedi još jedan sloj transfer gela za zaštitu vašeg djela :)

Ovako sam ja to napravila.... i možete vidjeti da ima zeleni "okvir", a to je pasta za modeliranje... objašnjenje slijedi...


Oko fotografije smo malim špatulama nanosili pastu za modeliranje. Ona je bijele boje i sporo se suši pa smo radili tanki sloj. Ja sam jedva uspjela dobiti zelenu boju (akrilnu) koja mi se svidjela pa sam prebojala tu pastu, utapkala još malo sive da se razbije zelenilo i posušila. Onda sam uzela fini brusni papir i lagano prelazila preko paste da mi tu i tamo izviri bijela boja. Za ovaj korak je jako bitno da se pasta dobro osušila jer ako nije suha još ima gumenu konzistenciju pa se može desiti da se odlome veći komadi brušenjem.


I za kraj mi je nešto nedostajalo pa sam zalijepila nekoliko srebrnih kamenčića na sliku... još se ne mogu odlučiti da li je to bilo suvišno ili ne, ali za sada neka stoji tako. Sa radionicom sam jako zadovoljna. I možda najvažniji dio nedostaje, a to je kako se zove točno taj gel... e pa ja to nisam zapamtila :D Ali svakako mogu pogledati kako se točno zove ovih dana ako koga zanima :)

Kako se vama ovo sviđa?
Pozdrav :))

Broj komentara: 59:

  1. Ovo je bas fora. Hvala na objasnjenju i nama koji bas i nemamo radionica blizu. Zainteresirala si me definitivno i svake pohvale za rad.

    OdgovoriIzbriši
  2. Marinice, ja sam oduševljena. I tehnikom i izborom motiva i tvojom slikom! Sve je preeleeeeeepo. Slika ti je ekstra.

    OdgovoriIzbriši
  3. prekrasan rad stvarno mi se jako sviđa nisam probala to radit bolje meni ide heklanje, al ovo je odlično poz

    OdgovoriIzbriši
  4. Oooodlicno! Cula sam ranije za tu tehniku, ali nisam znala sta znaci. Hvala sto si nam pojasnila. Nadam se da ce i ovde uskoro biti nesto slicno. Ili da dodjes ti i naucis nas? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, rado bih pokazala svima zainteresiranima :))

      Izbriši
  5. Ovo mi baš zanimljivo izgleda i zvuči, super je i kako je ispalo :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Bravo! Odličmp ti je uspjelo. Ja nisam nikako uspjela s tim transfer gelom, a sad znam i zašto. Krivo su mi preveli uputstvo koje je na talijanskom. Potrošila sam pola bočice na nekoliko pokušaja i ništa. Hvala na tako zornim instrukcijama. :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, nadam se da će ti sljedeći put ispasti dobro :)

      Izbriši
  7. Super transfer!!!
    Ja radim sa drvofiksom, jeftinije je i jednostavnije...

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako je dobroo!! Bas mi se svidja :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je baš super, i kamenčići odlično pristaju :)
    pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ja sam bila neodlučna u vezi kamenčića :)

      Izbriši
  10. oodliičnooo, Marinice! Fotografija je super i cijela slika je puno lipo ispala!

    OdgovoriIzbriši
  11. Wow. Svi detalji su se odlično uklopili, i slika i tehnika i kamenčići koji odlično pristaju i podižu cijelu kombinaciju.

    OdgovoriIzbriši
  12. Savrsena slika, super objasnjenje. A ovi kamencici bas daju poseban štih.

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivan rad, hvala ti što si podelila svoje iskustvo sa nama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvijek mi je drago pokazati kad nešto novo naučim ili napravim :)

      Izbriši
  14. Obožavam transfer tahnike, uvijek sam u potrazi za kakvom novom, i sama sam ih dosta probavala, ali nisam bila zadovoljna. Ovo si super objasnila, hvala ti! Mene bi zanimalo kako se zove taj gel. Inače koristim aceton za transfer, ali ne može se prenašati s njim na obojano drvo jer pojede boju. Slika ti je ispala odlično, super motiv!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo baš ću sada objaviti post sa slikama kako gel izgleda i što piše na deklaraciji :) Hvala ti!

      Izbriši
  15. Prvi put sam čula za ovu tehniku. Vrlo je interesantno. Ako nađem ovaj transfer gel probaću na nekom malom platnu. Možda unuka odvojim od kompjutera:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobra ideja za odvojiti unuka od kompjutera :) Ako ne nađeš gel postoje i neki drugi načini... npr. aceton (ovisno i podlozi) ili drvofiks ili možeš napraviti obični decoupage... svega toga ima na netu :))

      Izbriši
  16. Evo mene još jednom no na mom blogu imaš nagradicu :) Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  17. ako kazem da je PREKRASNO- malo sam rekla :-)) totalno si me odusevila...i moram priznat da si sve bolja i bolja u ovim novim kreativnim tehnikama:-)) Pusa velika :-*

    OdgovoriIzbriši
  18. I ja prvi put čujem za ovo, i kakav je to magični gel koji tako dobro prenese sliku, s bojama i svime? o.O Uglavnom, jako ti je lijepo ispalo. I how cool is it da ideš na radionice, ja sam prelijena za te stvari :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, baš ću sada objaviti taj gel, kupila sam ga neki dan :)

      Izbriši
  19. wow i am specheles, this artwork is amazing
    you are really gifted with a lovely talent <3

    want to follow each other? i will defiently follow back

    my blog:
    http://thebizarrebirdcage.blogspot.de/

    OdgovoriIzbriši
  20. Baš mi se sviđa tvoj uradak , a kamenčići su se divno uklopili:)))Ne mogu komentirati na novom postu pa ću ovdje...Ako tražiš Klaudiyu ona ima novi blog....http://hobbybydija.blogpot.com stari joj je blokiran....Pokušaj ju pronaći , a možda pod Hobby Dija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čudno što ne možeš komentirati novi post :( Uglavnom, puno ti hvala na komplimentu i linku :))

      Izbriši
  21. super je,bravo i nemoj mjenjati nista

    OdgovoriIzbriši
  22. Fora! Neću ni spominjati kako sam ja transfer radila i koliko sam se s njime namučila - definitivno kupujem taj gel čim mi dođe pod ruku! Hvala ti na postu :)

    p.s. super je kombinacija fotke i 'okvira', iako, priznajem, meni bi slikica bila draža bez kamenčića

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam ti otkrila nešto novo i korisno :)) Hvala na komplimentu, a ja se i dalje ne mogu odlučiti jel mi se više sviđa sa ili bez kamenčića :D

      Izbriši
  23. Draga! Divno - želim odavno prijenos slike.... čitam i gledam, a nakon ovog sam sigurna da ću to napraviti dobro - zato se primam posla :) hvala, hvala, puno hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, drago mi je što ćeš i sama to probati... neograničene su mogućnosti primjene :)

      Izbriši
  24. A zaboravih od kreativnog uzbuđenja reč kako je ovaj vaš rad divan - jedinstven. Uh, hvala Bogu što postoji internet :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, puno hvala! Ovakvi komentari me uvijek iznova razvesele :)) Istina, internet je super stvar :)

      Izbriši
  25. Sve odlično izgleda, stvarno si super kreativna. boja za printer

    OdgovoriIzbriši
  26. imam pitanje u vezi transfera....da li se može raditi transfer sa isprintanim slikama u običnom printeru??
    radit ću božićne poklone pa se želim detaljno uputiti u to....kako mi nebi sve propalo

    OdgovoriIzbriši
  27. Mogu li kao što ste Vi prenijeli fotografiju na platno, prenijeti na drvenu kutijicu? Postupak je isti ili? Jer do sad sam pročitala da fotografija mora biti razvijena i onda je fotokopirati. Jer ako je isprintam npr. crno bijelu, tinta će se razliti. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  28. Kako se zove taj transfer gel i gdje ga nabaviti

    OdgovoriIzbriši
  29. Kako se zove taj transfer gel i gdje ga nabaviti

    OdgovoriIzbriši
  30. Prelijepo ..jako volim dekupaz ..i transfer ..jako zanimljivo ..takodjer razmisljam upisati se u radionicu kako bih naucila neke vjestine

    OdgovoriIzbriši