petak, 2. studenoga 2012.

Karamela

Odvažila sam se napraviti karamelu nedavno kada sam radila one famozne praline i super sam zadovoljna s ovim receptom. Sada mi je žao što je i prije nisam napravila :) Ova količina sastojaka koje ću navesti je jako mala jer sam smanjila originalnu količinu čisto iz straha da ne uspije pa da ne propadne veća količina namirnica. Ako ćete karamelu koristiti kao dodatak na nekom kolaču, torti ili sl. treba povećati količinu barem na duplo. Meni je ispalo otprilike govoreći negdje 1 decilitar tj. pola neke prosječne šalice od ove količine sastojaka.

 
Sastojci:
- 50 g šećera
- 30 g masla
- 50 ml vrhnja za šlag
- prstohvat soli
- malo ekstrakta vanilije po želji

Postupak:
Otopiti maslo na laganoj vatri.
Dodati šećer.
Pustiti da provrije uz miješanje.
Neka se kuha 3 minute. 
Skinuti sa vatre.
Odmah dodati sol i vaniliju. 
(Pazite kada kapate vaniliju da vas ne opeče jer je karamela vrela i malo reagira kada dodate tekućinu koja je na dosta nižoj temperaturi).
Pričekati minutu i onda lagano dodati vrhnje uz miješanje.
Dobro miješati dok ne dobijete homogenu smjesu.
Pustiti da se dobro ohladi.

Kada je karamela bila sobne temperature bila je čvrsta, ali jako lijepo maziva.
U hladnjaku još očvrsne, ali je se i dalje može uzeti žlicom bez problema :)
I najbitnije od svega - OKUS... bio je fenomenalan, mene strašno asocirao na Werther's Original bombone!
Mislim da bi ova karamela bila odlična kao jedan sloj u nekoj bombastičnoj torti :))


Oduševila sam se koliko je jednostavno i fino... sigurno ću ponoviti!

Nadam se da vam se sviđa i da ćete možda isprobati :)
Želim vam ugodan produženi vikend!

Broj komentara: 38:

  1. Hvala za ovaj fin i lak recept!Svaki koji sam do sad isprobavala je bio zakukuljen,zamumuljen,retko kad je moj karamel licio na karamel:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. potpisujem, svi koje ja imam su komplicirani i ne liče na ništa! isprobavam sigurno!

      Izbriši
    2. Istina, stvarno je jednostavan i treba samo malo paziti da se ne opeče i to je to :) I produkt je vrlo ukusan :)) Javite mi ako probate!

      Izbriši
  2. J radim onu varijantu rijetkog karamela i ispane mi identičan onom karamel preljevu u Mc'Donaldsu i obožavam ga makar ću svakako isprobati i ovaj tvoj recept!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Karamela je meni svakako super, bila tekuća ili čvršća :)) Ako probaš javi :)

      Izbriši
  3. I ja ju OBOŽAVAM, a radim slično i zbilja je prefina, baš ima onaj okus werthers bombona :D Vidiš, nisam je već dosta dugo radila, ponekad napravim samo zato da stoji u frižideru i da mogu uzet žlicu i jest kad god poželim :)
    Jako lijepo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je super ideja, da stoji i čeka nekakvu krizu za slatkim i onda posegneš za kojom žličicom karamele.. zakon! :) Hvala ti!

      Izbriši
  4. Kad su mlečne karamele u pitanju meni je svaka masa mala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Iz tvoje kuhinje sve je provjereno dobro, tako da ovo sigurno radim uskoro:))

    OdgovoriIzbriši
  6. isprobat ću ovaj recept, definitivno, izgleda da nije komplicirano

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije stvarno teško i isplati se izgubiti malo vremena :))

      Izbriši
  7. Izgleda fantastično i lako, treba isprobati :))

    OdgovoriIzbriši
  8. njam njam obožavam svakako moram isprobati pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  9. Opet jednostavan,originalan i atraktivan recept, bravo! Probat ću ga staviti na muffine ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Moglo bi dobro funkcionirati s muffinima :))

      Izbriši
  10. Izgleda uistinu slasno.Ako ga krenem probavati,gotova sam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Ma neće ti biti ništa, pogotovo od male količine :D

      Izbriši
  11. njam njam...svi tvoji recepti su tako jednostavni, a opet tako primamljivi...<3

    OdgovoriIzbriši
  12. Uh, meni ovo izgleda jaaaako fino!
    Imam samo pitanje: maslo je maslac ili margarin ili nešto treće? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maslo je maslac, ja ne koristim nikad margarin :)

      Izbriši
  13. Krenula mi voda na usta, ovo izgleda preukusno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Marinice,

    bas bih volela da ovo ili neko drugo od tvojih bogatih iskustava podelis sa ostalim pionirima malenim na mom blogu: http://creactiveallaround.blogspot.com/2012/11/ex-yu-blog-party-pioniri-maleni-in.html

    Aleksandra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ću se odlučiti za ovaj post :) Super ti je ideja, svaka ti čast na trudu!!

      Izbriši
  15. Ovo je super, bas cu napraviti za vikend.. Eto da je leto, bila bi lepa kombinacij a ova karamela topla preko sladoleda od vanile... mmm ;D
    pratim te...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, javi mi dojmove :)) Karamela je uvijek super, ali sa sladoledom je nešto posebno :))

      Izbriši