nedjelja, 6. svibnja 2012.

Izrada cvjetića (treći dio)

U trećem dijelu ima puno više slika i manje riječi. Šivanja skoro i nema, zapravo samo se latice nižu na konac. Ovdje ima dosta slaganja tj. presavijanja kao kod origamija :) Nadam se da ćete iz fotki sve shvatiti, išla sam korak po korak. I prije nego krenemo bi se malo požalila na Blogger... na mojoj listi blogova koje pratim mi već danima nema pola blogova pa samo za polovinu blogova mogu vidjeti nove postove :( I ovaj me novi izgled totalno buni i ne sviđa mi se, ali naviknut ću se kao i uvijek... samo ne vidim potrebu zašto se stalno mijenja izgled Facebooka, Bloggera, raznih e-mail poslužitelja i slično... no... to nije tema posta, krećemo na cvjetić za koji sam vidjela da ga zovu "Kanzashi".

Izrezala sam 8 komada tkanine veličine 6x6 cm. Preporučam da ne režete manje od toga, po mogućnosti neka budu veći za početak, jer je malo teže baratati manjim komadima, pogotovo kada ih krenete savijati i slagati. Budite što precizniji jer je pravilan oblik bitan i čini vam posao lakšim.


Savijte tkaninu u oblik trokuta.


Neka vam put gore ide vrh trokuta. Uzmite donji desni kut trokuta i savijte ga put gornjeg kuta.


Isto napravite i sa donjim lijevim kutom (krakom, kako hoćete).


Okrenite na suprotnu stranu držeći dobro ovo što ste do sada složili.


Sada u ruci imate pravilan romb. Uzmite njegov desni kraj (kut) i savijte ga put sredine romba (zamislite sjecište dijagonala i neka vam se kut poklopi sa tim središtem)


Isto napravite i sa lijevim krajem tj. kutom.


Sada ćete već uvidjeti važnost pravilno izrezanog komada tkanine. Savijte na pola dio koji držite u ruci duž sredine onog početnog romba. U sredini tog "sendviča" će se nalaziti ovi krajevi koje ste prethodno savili. Osjećam se kao da užasno filozofiram dok ovo objašnjavam, ali ne znam kako drugačije, želim da sve lijepo shvatite :)


Okrenite vašu laticu na drugu stranu, dobro držite sve to skupa. Morate dobiti nešto što izgleda otprilike ovako:


Sada kroz sredinu latice provucite iglu i konac tako da obuhvatite sve te prethodno složene slojeve tkanine. I tako ćete nizati ostale latice. Kod ovog cvijeta ljepše izgleda kada ima više latica. Po mom nekakvom ukusu manje od 6 ne bi tako dobro izgledalo. Osam je skroz dovoljno, a može i više.


Odrežite dno svake latice i pokušajte da vam ispadaju što sličnije latice tj. da su veličinom što bliže jedna drugoj. Ja sam možda bila malo manje uredna pa ćete na kraju vidjeti da nisu sve latice iste.


Kada ste nanizali sve latice i odrezali dno svakoj, povežite početak i kraj konca i dobiti ćete okrugli cvijet. Latice koje će vam na početku biti malo šiljaste namjestite tako da im vrhovi budu obli. Meni izgledaju kao male zdjelice jer imaju udubinu i izdignute stranice. I smijem se sama sebi kojim se rječnikom danas koristim za ovaj post :)


Nađite dugme ili ukras koji će dobro prikriti ovu malo neurednu sredinu i gotovi ste!!


Meni za ovaj cvjetić treba najviše strpljenja, ali rezultat je odličan...


Eto, vidjela sam da su se neki već okušali u izradi cvjetića uz pomoć mojih tutoriala i neizmjerno me to veseli i ovim putem vam svima šaljem veliku pusu :) Nadam se da je i ovaj tutorial dobro izveden. Ostao je još samo jedan koji će biti za par dana... a do tada vam želim uspješan sljedeći radni tjedan!

Broj komentara: 15:

  1. Marinice, meni je ovo prekrasno...svaki put sve ljepsi i ljepsi cvjetici!!! divni su...:-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su prelijepi cvjetići, čas posla ...samo naprijed i svako dobro želim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odllično ti je ispao kanazashi, baš si lijjepo objasnila pa ću pokušati ponovo, do sada mi nikad nije lijepo ispao:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Preslatko, uvijek sam se pitala kako ispadne tako savrseno :)

    OdgovoriIzbriši
  5. lijepo si objasnila, pa se više i ne čini kompliciranim :) ali pošto smo si igla i ja na "vi" morat ću skupiti hrabrosti da ovo jednom napravim :D

    OdgovoriIzbriši
  6. odlično, super su mi svi cvjetići koje si do sad objavila i hvala za tutiće, kao što si i sama vidjela jedan sam napravila a i ostali će doći na red čim nađem vremena, jako su mi zanimljivi ti cvjetići :) Veliki pozdrav !

    OdgovoriIzbriši
  7. E svaka čast, cvjetić je predivan! Nadam se da će i ovaj tutorijal biti mnogima koristan i da će se okušati u izradi istog. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. već sam negdje napisala da sam totalni antitalent za ručni rad, prije bih sebe osakatila, nego napravila ovakav cvjetić, završila bih u crnoj kronici zbog čudne ozljede škarama. nego, japanke su super! (ova ikonica)

    OdgovoriIzbriši
  9. E ovo je vec komplikovano za mene. Nisam jos uvijek probala one iz proslog posta. Nikako nemam vremena :/

    OdgovoriIzbriši
  10. Puno puno hvala na lijepim riječima :) Drago mi je da vam se sviđa i da ste se i sami okušali u izradi cvjetića :) I Bitchy hvala ti što si primijetila japankice hehe! :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Lijepo. Čestitke na trudu, stvarno si sve odlično objasnila :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam mogla da odlucim koji mi se od ovih cvetica vise svidja. Odlican ti je blog, i jedva cekam tvoje nove postove.

    All the best,
    Aleksandra

    OdgovoriIzbriši