srijeda, 23. svibnja 2012.

Raspuknuti čokoladni keksi

Već neko vrijeme želim napraviti ovakve keksiće, ali me je prije par dana na to potaknuo blog Milin kuvar. Na blogu se provodi nagradna igra za one koji žele rekreirati neko jelo ili desert s bloga... i gle čuda, pronašla sam raspuknute keksiće koji su na slikama izgledali fantastično. Isprobala sam ih i ostala oduševljena njima. Hrskava unutrašnjost i mekana sredina i jako čokoladan ukus - za mene dobitna kombinacija :) Hehe... evo recepta s bloga. Ja sam prepolovila količinu i ispao mi je 21 keksić, ali ih je bilo raznih veličina. Pa će količina ovisiti o veličini samih keksića, ali recept koji ću napisati ispod je za nekih 20ak komada.

Sastojci:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 45 g maslaca
  • 55 g šećera
  • 2 manja ili 1 veće jaje
  • 110 g brašna
  • 2 žlice kakaa
  • žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • nekoliko žlica šećera u prahu


Postupak:
Rastopiti čokoladu i maslac na pari, maknuti s vatre te umiješati dobro šećer.
Nakon toga umiješati jaja i dobro sve povezati. Sve se radi ručno.
Nakon toga u drugu zdjelu staviti sve suhe sastojke (osim šećera u prahu) i u njih umiješati ovu tekuću smjesu, dobro povezati da smjesa bude homogena te ostaviti pokriveno krpom sat vremena.
Nakon toga oblikovati kuglice, veličine po želji te ih uvaljati u šećer u prahu.
Posložiti na pleh obložen papirom za pečenje te ispeći na 160 stupnjeva 15 minuta.
Svejedno provjeriti keksiće. Moraju biti malo mekanije sredine, na baš skroz tvrdi.

Ja sam stavila malo manje šećera u prahu pa se on dosta izgubio, ali isto se vide pukotine :)
Ocijenite sami koliko vam treba šećera u prahu, bolje ispočetka manje pa malo dodati ako ponestane.

Prije pečenja




Malo je mutna, ali svejedno mi se sviđa :)

Nadam se da vam se sviđa... pozdrav! :)

Broj komentara: 29:

  1. joj fino :) radila sam slične jednom, znam o čemu pričaš :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na učestvovanju - stvarno su sjajni :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbilja mi je drago što sam učestvovala, pogotovo jer sam otkrila ovaj super recept :)

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. Hehe, i ja isto, pogotovo kada su ovako smočni!

      Izbriši
  4. Volim kuglice obilno uvaljati u šećer u prahu kako bi taj raspuknuti kontrast bio što veći. U slučaju da se ne uvalja u šećer u prahu, dobije se sasvim novi izgled i mislim da ću sljedeći put pola ture napraviti bez šećera, čisto kontrasta radi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam htjela pretjerati sa šećerom da ne bude previše slatko pa su izgledom ispali skroz drugačiji :)

      Izbriši
  5. Radim te keksiće već neko vrijeme prema receptu s bloga What¨s desert? Sviđaju se svima u mojoj obitelji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa kome se ne bi sviđali ovako fini i čokoladni :)

      Izbriši
  6. Izgledaju lepo, a plus što ja volim keks, pa još čokoladni. Više mi se sviđaju ovakve "suve" stvari, nego torte sa gomilom šlaga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja volim svakakve kolače, ali šlag mi je najčešće nepotreban.. ali nakon dosta kremastih kolača ovi su mi keksići došli kao super promjena :)

      Izbriši
  7. Njam njam a šalica ti je strašna! :D

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja ih već dugo planiram napraviti, pa nikako.
    ovi tvoji izgledaju tako soćno! Mmmm

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj ih čim stigneš.. brzo budu gotovi, a još se brže pojedu, pogotovo dok su još topli :)

      Izbriši
  9. Isprobano, upravo, odlični i jednostavni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago što si ih isprobala i što su ti se svidjeli :)

      Izbriši
  10. keksići izgledaju vrlo fiiiino. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. buona giornata e felice week end...ciao

    OdgovoriIzbriši
  12. Super izgledaju. Sigurna sam da si uzivala jeduci! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, kako da ne, brzo su nestali :) I onda mi je bilo žao što sam radila duplo manju dozu :D

      Izbriši
  13. savršeni su! Radila sam sličan recept i svaki put nestanu praktički prije nego se ohlade kako treba!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, razumijem i zašto, fenomenalni su :)

      Izbriši