nedjelja, 27. siječnja 2013.

Slane košarice

Mislila sam se da li da stavim ovaj post na blog ili ne s obzirom na to da su sve slike mutne jer nisam imala vremena u sred rođendana slikati kako treba, provjeriti slike i da još na kraju uopće ostane iti jedna košarica da ponovim slike... nestale su naime jako brzo :D



Stvar je naime jako jednostavna.... trebaju vam kore (kao za burek), sastojci po želji i kalupi za muffine (mali ili veliki, kako vam je draže).

Ja sam prije rođendana isprobala jednu turu košarica u malim i velikim kalupima za muffine i po mom mišljenju su bolji mali kalupi jer je sve svedeno na jedan do dva zalogaja, bolji je omjer hrskavih kora i punjenja, ima ih više komada (24 mala = 12 velikih) i slađi su za vidjeti :)

Radila sam dvije vrste košarica. A ovako to otprilike ide...

Košarice ala Zeljanica:
- 3 kore
- malo ulja
- 100 g svježeg sira
- dvije pune šake zelja
- začini po želji
- feta pršuta



Vidite da su količine nekako neodređene, kada promislite ne treba vam puno niti jednog od ovih sastojaka, a točnu količinu ne mogu baš dobro procijeniti... ali postupak je ovakav:

Zelje stavite u tavu bez imalo ulja, samo da lagano uvene, ne predugo.
Zatim ga ocijedite od njegove vode, prohladite i stavite u multipraktik zajedno sa svježim sirom.
Kada ste dobili kompaktnu smjesu puniti ćete košarice.
A one se pripremaju ovako: uzmite jednu koru, premažite je s malo ulja, stavite začina po želji pa preko nje stavite drugu koru, ponovite postupak sa uljem i začinima i onda stavite još i treću i još jednom ponovite postupak.
Zatim režite te poslagane kore na pravokutnike od nekoliko centimetara širine i visine i stavljajte ih u kalupe za muffine koje ste isto malo nauljili.
Lagano utisnite pazeći da se ne razbiju kore.
Punite ih sa žličicom - dvije smjese od sira i zelja i na vrh dodajte kockicu pršuta.
Pecite dok se kore dobro ne zarumene na nekih 200 stupnjeva.
Tako će biti jako fine i hrskave.
Izvadite ih iz kalupa, neće biti problema s tim, jako lako se vade.

Ova je kombinacija dosta blaga pa možete dodavati više začina, a pršut doda baš jednu finu notu.

Košarice dalmatinskog karaktera:
- 3 kore
- 100 g svježeg sira
- konzerva tunjevine
- kapare
- 1 slani inćun ili srdela
- nekoliko maslina



Slaganje kora je isto kao i u prethodnom slučaju, samo što ovdje možete slobodno izbaciti začine jer je ova verzija košarica pikantna i puna okusa.
Sir i tunj samo spojite ručno u kompaktnu smjesu.
Punite košarice.
Zatim u svaku ubacite polovinu ili četvrtinu masline, jednu kaparu i jako malo inćuna ili srdele jer su oni izrazito slani pa da ne bi totalno dominirali svojim okusom.
Pecite isto na nekih 200 stupnjeva dok se dobro ne zarumene kore.

Mislim da je to sve.... jako su mi se svidjele pogotovo ova druga kombinacija, ali može se uvijek nešto drugačije skombinirati jer su mogućnosti jako brojne.... kore su uvijek iste, punjenje po želji... :)



Nadam se da vam ne smetaju puno ove loše slike.... moram objaviti i dvije nagradice koje sam dobila, nisam zaboravila, ali imala sam hrpu posla za faks, riješila sam sve kolokvije pa ću sada imati malo više vremena... bar se nadam :))

Ugodan nadolazeći tjedan svima!!

Broj komentara: 35:

  1. Predobro izgleda! Volim ovakve male prigriske, tako su kjut i ukusni!

    OdgovoriIzbriši
  2. super ideja za rođendan :) više mi se sviđa prva kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super ideja. Vec sam negde smeknula, bas mi znaci sto si detaljno to sve objasnila. Uskoro se bacam na posao :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)) Ja sam radila slično kao Jamie Oliver, samo što je on radio jednu veliku pitu, a ja sam prilagodila sebi ono što mi treba pa sam radila ovako u obliku malih zalogaja :))

      Izbriši
  4. wow, marinice, koja dobra ideja!
    već davno nisam radila "zalogajčiće", ovo tvoje zvuči (i izgleda)odlično i, usudila bih se reći, prilično jednostavno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, hvala puno :)) Pa je, jednostavno je, mislim da to svatko može napraviti :)

      Izbriši
  5. odlične grickalice za rođendan super ideja izgledaju njami :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je odlična ideja:))...hvala ti!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Extra i jednostavna ideja, pratim te od sada,nadam se i ti mene!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo se čini tako super.. evo, zazubice mi rastu :)
    Morat ću ispsobati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nije teško i ne treba puno vremena pa probaj :))

      Izbriši
  9. I ja mislim da su bolji mali kalupi, ali za goste. Za mene, lično, najbolji su oni XXL.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe, hvala ti :) I zašto ne, gostima male košarice, a sebi velike :D Iako mi jedino u velikima nedostaje još malo tog "tijesta" tj. kora... previše je punjenja za moj ukus :D

      Izbriši
  10. Nom nom nom!! Ja bih ti pojela barem 10 tih malih, i onda bi me bolio trbuh :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da čak i ne bi jer nema ništa puno teško ili masno... čak su i zdrave ove namirnice unutar košarica :)) Ali trebala bi malo sporije posjeti da ti ne naškode dok su još vruće :D

      Izbriši
  11. Nisam ljubitelj zelja, ja bih nešto u svojoj izvedbi drugo morala staviti, ali košarice mi se jako sviđaju i baš su originalne :) S obzirom da se tek učim kuhati, nadam se da nije jako teško i za mene :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da nije teško.. jer nema nikakvih kompliciranih procesa i kuhanja.. i unutra možeš staviti što god želiš i voliš :) Nema greške s ovim, samo dobro ispečeš i to je to :)

      Izbriši
  12. Uuu, meni izgleda ovo jako fino i valjalo bi isprobati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!! Jednostavno je i brzo pa ti savjetujem da probaš... s punjenjem koje ti se sviđa :))

      Izbriši
  13. mmmm ja bih to ruckalaaa :)
    Pozzz :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo izgleda jako ukusno!!
    Definitivno ću probat :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Ej, kako dobra ideja! Imam samo velike kalupe za muffine ali mislim da će i oni funkcionirati sasvim dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da hoće! Možda možeš jedino dodati još jednu koru, čisto da bude malo više tog tijesta... ali ne moraš :))

      Izbriši
  16. E stvarno, fantastično. Koje li ideje, svaka ti čast. pozz

    OdgovoriIzbriši