srijeda, 16. siječnja 2013.

Schwarzwald torta

Odlučila sam se napraviti ovu tortu kao rođendansku jer mi se sviđa kombinacija čokolade i višanja, ali gledajući i ukuse drugih, ova torta bila je dobar izbor jer je svi vole :)  Postoji naravno hrpa recepata za ovu tortu, ali ja sam se odlučila za jedan provjereni recept. Vidjela sam nedavno video na stranici kuhari.com upravo za ovu tortu. Gledajući sastojke i postupak stvarno nije bilo ništa komplicirano pa sam recept spremila. U međuvremenu je i Just cake girl isprobala tortu po ovom receptu i pohvalila ga je. To mi je bio još jedan znak da je moram napraviti :D



Jako često znam malo izmijeniti ili prilagoditi recepte za kolače, ali za ovaj nisam mijenjala apsolutno ništa. I dobro da nisam jer je ispala odlična torta. Biskvit mi se posebno svidio jer je baš ukusan, čokoladan. Imala sam jedino problema sa šlagom jer je bio previše rijedak, iako sam ga dobro izmiksala, pa sam morala mijenjati tj. pojednostavniti dekoraciju, ali sve u svemu sam relativno zadovoljna kako torta izgleda :D 

Ovo je originalan recept.... a nije zgorega da ga i ja prepišem još jednom, da se nađe :) Video vrijedi pogledati ako ćete raditi tortu jer je sve super objašnjeno, cura je simpatična i ne traje dugo.

Sastojci:

BISKVIT
7 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
3  žlice ulja
100 g brašna
60 g kakaa
na vrh noža praška za pecivo

1. KREMA
250 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade 
1 staklenka višanja (sačuvati sok!)
 (ja sam stavila sve skupa 200g čokolade za kuhanje)

2. KREMA
250 ml vrhnja za šlag
1 kremfix (po potrebi)
2-3 žlice šećera u prahu
1 vanilin-šećer
2 žlice rakije od višanja (npr. Maraschino)



Priprema:

BISKVIT
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, postupno mu dodajući 150g šećera
Za to vrijeme žumanca pjenasto umutite s preostalih 100g šećera i vanilin-šećerom, te prilikom miksanja dodajte žlicu po žlicu ulja.
U drugoj posudi pomiješajte i prosijte glatko brašno, kakao i prašak za pecivo te u 2-3 navrata smjesu umiksajte u žumanca (bit će jako gusto pa slobodno dodajte i par žlica istučenog snijega da se smjesa razrijedi i da vam je lakše miksati).
Ostatak snijega umiješajte pažljivo.
Izlijte u kalup (26cm) i pecite  na 180°C oko 35-40 min.
Dobro ohladite, pa presijecite 2 puta da se dobiju tri jednake kore.

KREME
Za 1. kremu, zagrijte slatko vrhnje do vrenja, time prelijte nasjeckanu čokoladu i dobro promiješajte da se rastopi. Ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku  pa po potrebi izmiksajte čvrsto (kao obični šlag).

Tek nakon što su se biskvit i 1.krema dobro ohladili, radite 2. kremu.
Za 2. kremu, izmiksajte čvrsto vrhnje za šlag s kremfixom, pa dodajte postupno mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera te rakiju od višanja (maraschino) i dobro izmiksajte.

SLAGANJE TORTE
Na pladanj stavite prvu koru biskvita, dobro natopite sokom od višanja. 
Oko njega zatvorite podesivi obruč za torte. 
Na to rasporedite ocijeđene otkoštene višnje, pa premažite čokoladnom kremom i dobro zagladite. 
Stavite drugu koru, dobro je natopite sokom, preko nje razmažite 2.kremu od šlaga te sve poklopite 3.korom, koju isto dobro natopite sokom. 
Tortu ohladite preko noći u hladnjaku da se kreme lijepo stegnu. 
Maknite obruč i ukrasite po želji.

Ja sam napravila kao što vidite čokoladni omotač, a na vrh sam posula malo čokoladnih bombončića i natrganih komada čokolade...



I to je sve za danas :) Nadam se da vam se sviđa ovaj "neuredan" look moje torte... zamišljeno je bilo skroz nešto drugačije, ali kako to bila, uvijek nešto krene drugim smjerom, onda još malo ponestane vremena i eto.. ali bit će bolje drugi put :) Ja sam jako zadovoljna s ukusom i to mi je najvažnije!

Pusa i za par dana novi recept!

Broj komentara: 49:

  1. Meni omiljena torta. Ja ju ne radim s ovom kremom ali nikako ne može biti loše. Čokolada, višnje i šlag. Njami. Prekrasno ti je uspio ovaj omot od čokolade.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Ma vjerojatno sve to ispadne na kraju vrlo slično :))

      Izbriši
  2. i meni isto omiljena torta!
    (je uvijek koristim meggle šlag, pa prođem bez kremfixa, a ti?)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam baš uzela prvi put Meggle šlag i eto nije ispalo dobro, ali inače uvijek kupujem 'Z bregov vrhnje za šlag i uvijek sam zadovoljna... ne koristim inače kremfix, nekako sam protiv tih umjetnih komponenti :D Možda to nema smisla, ali ja uglavnom izbjegavam recepte s tim dodacima tipa kremfix, želatina i sl..

      Izbriši
  3. AAAAAAAAAAAAA MRZIM TE!!! Imaš sreće što susjeda danas ima rođendan i spekla je odlične kolače. Inače bih te tukla :))) Izgleda prefino!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehehe, hvala :D Onda sam pogodila dan za objavu ovog recepta... sad ću izbjeći batine :D Onda te upozoravam da će sljedećih nekoliko postova biti također jestivi i slatki :D

      Izbriši
  4. Joj draga,Švarcvald torta je jedna od prvih torti koje sam počela sama raditi jer ju jako volim.Voljela bih i ovu tvoju prbati...ustvari izjesti barem pola.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim da svi volite ovu tortu :D Pa kako i ne bi kad je super kombinacija! Ako probaš ovu verziju javi dojmove :)

      Izbriši
  5. njam njam :D izgleda super!
    i ja pratim kuhari.com, otvorila sam si i profil tamo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Kuhari su zakon.. imaju masu odličnih recepata :))

      Izbriši
  6. Moram ti priznati dve stvari: jako volim da jedem Švarcvald tortu i nemam iskustva i bojim se da pokušam da napravim bilo koju tortu koja nije ona tzv. "Lenja domaćica" iliti keks, šlag, pavlaka i kraj :D Možda je to i dobro...za moju kilažu, mislim ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj pa što ne probaš napraviti... nije uopće komplicirano i budeš na kraju sretan da si nešto fino spremio :)) A ako je kilaža problem onda pojedeš jedan komad i zoveš ekipu da pojede ostatak :))

      Izbriši
    2. ako počnem da pravim i uspem, neću stati, hahaha

      Izbriši
  7. Moja najdraža... a taman sam započela djetu ;)
    Samo sam jednom radila ovu tortu i to po nekom receptu koji inače traje 4 ipo sata (s tim da se meni odužilo na 6). Ali u potpunosti je vridilo. Tribalo bi ponovit nešto ovako :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekad se stvarno isplati uložiti truda i vremena i onda nakon toga guštat u svoj uratku :D Naravno da triba ponovit ovako fin kolač hehe!!

      Izbriši
  8. Uf, ne smijem gledati ovakve stvari ovako kasno navečer...Izgleda nevjerojatno dobro! Jela jesam, pravila sama, hm, skoro se ne usudim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala :) Vidim da svi volite ovu tortu i da ste oduševljeni njome :D Onda sam pogodila što sam je radila za rođendan :) Zašto se ne usudiš.. pa dobrih kolača nikad dosta hehe :D

      Izbriši
  9. Odlična:))...volim ovu tortu, baš zbog njenog slatko kiselkastog okusa....njamiii..:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, upravo je ta kombinacija što čini ovu tortu tako finom! Hvala ti :))

      Izbriši
  10. Njamyyyy, pošalji komad :D
    obožavam torte a ova jako ukusno izgleda :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Šaljem čim napravim sljedeću rundu :D

      Izbriši
  11. mmmm, odlično izgleda! Obožavam sve sa višnjama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Višnje su super u kolačima, daju baš neki poseban štih :)

      Izbriši
  12. Švarcvald torta je savršena u svakoj varijanti, a s obzirom da ja volim slatku pavlaku, siurno da tvoja torta nema mane. I napravi je još koji put...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno :) Sigurno ću je ponoviti.. torta je bez greške!

      Izbriši
  13. Opet ja, imaš blog nagradu kod mene :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Uh, odlična torta, ne znam tko ju ne voli, ali ovako uređenu još.. Predivna je! Daj ti to nama pošalji da mi vidimo kakva je ona iznutra. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš ti hvala :) Pošaljem je sljedeći put!

      Izbriši
  15. Jako je lijepa i definitivno obožavam ovu tortu :) Želim ti i sve najbolje za rođendan, nisam prije stigla komentirati, ali nek ti je sa srećom :*
    :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Tek danas sam pregledala cili blog. Neke postove sam pročitala, a neke preskočila - slatke postove. U početku sam baš pogledala neke, ali kada sam vidila koliko ima slatkih postova počela sam preskakat. Ručala sam, marendala i još mi samo fali da počnem tražit nešto slatko po stanu :) Od radova moram spomenut Mističku kutiju koju si radila pretprošle god. Tako lijepa, jednostavna. Savršena!
    I vidim da smo kolegice. Efst ha? :) Reić, Grubišić, Babić, Pervan, Goić, Vidučić, Ćurak.... Kad se sitim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, baš ti hvala na ovom divnom komentaru :)) Znači kolegice smo hehe :D Vidim po profesorima da si išla na poslovnu ekonomiju, sreća ja nisam imala pola tih profesora jer sam na smjeru turizam :D Evo još ovaj i sljedeći semestar i gotova sam.. kako je brzo proletilo tih 5 godina!

      Izbriši
  17. Ovo izgleda preukusno, mislim da ću iznenaditi tatu za rođendan :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Bravo, definitivno se pridruzujem ovom blogu :)
    Pozdrav od Marije
    afroditacreations.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  19. Torta je vrhunska, kao i sve tvoje slastice. Dobila si još jednu nagradu, čeka te na mom blogu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti... moram te nagrade već preuzeti.... da ne prođe baš previše vremena :))

      Izbriši
  20. Definitivno jedna od najdražih torti ikad :) Inače, višnje ne volim same jer su mi prekisele, ali u kolačima, tortama im ne mogu odoljeti. Nisam ju dugo pravila, prvom prilikom isprobavam ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekako je baš ta kiselost višanja super za slatke kolače :)

      Izbriši
  21. zvuči čak dovoljno jednostavno da i ja spremim svoju prvu totru u životu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Asti, ponosna sam, ako je napraviš sretno, uspjet će ti sigurno i javi mi :))

      Izbriši