utorak, 18. rujna 2012.

Kutije... i to četiri :)

Ovo će biti post o kutijama koje sam nedavno radila... tj. dvije sam napravila na radionicama u jednom art shopu u Splitu (robna kuća Dobri) i to prije ljeta, a dvije sam radila kući. Objasniti ću u kratko kako sam ih napravila ako koga i to zanima :) Pa krenimo.... kronološki :D

Prva kutija je nazvana Puf kutija jer ima mekani poklopac koji je napunjen sa "materijalom" iz jastuka. Inače je kutija obična kartonska, u ovom slučaju u obliku srca.


Napravljena je tako da sam je prvo prebojala sa svjetlijom plavom bojom (akrilnom) i tu i tamo umrljala sa žutkastom i narančastom bojom. Zatim sam nanosila salvetu čiji su motivi bili agrumi, sok i nekakve kućice, onako baš šarena ljetna salveta koja me malo podsjeća na Grčku. Dobili smo običnu bijelu pamučnu tkaninu i na nju smo također nanijeli dio motiva salvete i ostavili da se dobro osuši. Decoupage ljepilo za tekstil je posebno i služi samo za tekstil. Ovo drugo ljepilo je univerzalno i koristi se zapravo za sve osim tekstila.  Poklopac smo prvo prebojali (samo vanjske rubove), a zatim od tanjeg kartona izrezali točan oblik poklopca tj. srca. Sada dolazi dio koji se malo teže objasni. Kada se tekstil s motivom salvete osušio izrezali smo dio u obliku srca, ali veći od poklopca nekih 2-3 cm sa svih strana tj. dobili smo veće srce. Uzeli smo karton i s donje strane kartona (dio koji će se zalijepiti na poklopac kutije) zalijepili te viškove od tkanine tj. tih nekoliko centimetara viška i ostavili malu rupu tj. nismo zalijepili sa svih strana nego skoro do kraja. Na gornju stranu kartona tj. između te strane i tkanine smo ugurali kroz ostavljenu rupu materijal kojim se pune jastuci, ali ne previše i onda smo zalijepili do kraja tkaninu s donjim dijelom kartona. Uf, nadam se da ste razumjele, jer je jako teško objasniti, ali lako za napraviti. Tada smo to mekano srce koje stoji na kartonu zalijepili za poklopac (zato je potrebno da poklopac i karton budu istih dimenzija). Još smo oko poklopca zalijepili malo čipke da se prekriju eventualni nedostatci ili greškice. To je to :D

Ovi moji prstići u kadru su da vidite kako je mekan poklopac :)
A u kutiji držim kamenčiće koje sam pokupila na Visu!

Druga kutija je isto s radionice kada smo radili Shabby Chic kutijice. Poanta je da se imitira starinski izgled tj. lagana oštećenja boje kao kod nekog starijeg predmeta. Kutija je ovaj put bila drvena. Moja je bila s motivima lavande. Kako je prošla bila prepuna boja i detalja ovaj sam se put odlučila na nešto jednostavniju i nježniju varijantu :)


Kutija se prvo preboja s tamnom akrilnom bojom, u ovom slučaju tamno smeđom bojom. Dobro se osuši i zatim se na mjesta na kojima ćete strugati boju nanese bijela voštana svijeća tako da se utrlja na ta određena mjesta. Ne premalo i ne previše. Zatim slijedi svijetla akrilna boja. Ja sam uzela bež s malo ljubičastog pigmenta. Nisam bojala spužvicom nego kistom jer volim da se tu i tamo vide crtice od kista. To je meni osobno ljepše i nekako više "handmade", ali i sa spužvicom ispadne lijepo jer se sve savršeno prekrije i preboja. Kada se svijetla boja dobro osušila uzme se brusni papir, malo finiji (ne sjećam se broja) i lagano protrlja na onim mjestima na kojima je nanesena voštanica. Zadnji korak je lijepljenje odabranih motiva sa salvete. Mi smo još na kraju dodali na vrh kutije fimo air light (bijele je boje) u koji smo utisnuli šablonu. Ja sam odabrala note. I lagano prešli s bojom da se te note (udubine) istaknu. Dodali smo i nekakvu granulastu pastu kao obrub tom fimu. Ne sviđa mi se sada ta pasta jer kada se osušila nekako se smanjila obujmom i na nekim mjestima popucala tj. ispala :( Ali nije strašno. Ja sam još kući dodala ovu mašnicu jer se boja lijepo slaže.



Slijedeća kutija je kućne izrade i nekako je bila malo nabrzinu i s manje živaca jer sam u tom trenu bila prehlađena i svakih 5 minuta puhala nos...


Obojala sam običnu drvenu kutiju tamno smeđom akrilnom bojom. Zatim sam izrezala trakice selotejpa i lijepila ih po kutiji. Uzela sam plavu i zelenu temperu i bojala praznine tj. područja bez selotejpa. Te pruge su nejednake skroz :D Onda mi je nešto nedostajalo pa sam po rubu poklopca točkala crvenom temperom, a alat mi je bio kraj gumice s jedne olovke :D Te točke sam "obogatila" cirkonićima. Ma nikako mi nije sjela ta kutija, ni dan danas, nekako mi je bezvezna, jedino što mi se sviđa je motiv salvete koji se nalazi na poklopcu. Svjetionik na lijepoj zelenoj travi s lijepim plavim nebom u pozadini. Dodala sam par cirkona i neizostavnu mašnu :D Drago mi je što mi se barem salveta uredno zalijepila.



I zadnja kutija je napravljena jučer popodne. Mama mi je dala jednu običnu kartonsku kutiju. Šesterokutna je pa je malo drugačija. Nije glatka nego malo hrapava, ali to mi nije predstavljalo problem. Čak mi se i sviđa. Na nju sam svašta nalijepila :D


Obojala sam je svijetlom bež nijansom akrilne boje. Rubove poklopca sam obojala zelenom tako da sam u akrilnu dodala malo tempere. I onda sam krajnje donje i gornje rubove istapkala malim kistom s nekom fuksija rozom bojom. Malo mi nijansa odskače, ali je ok. Sa strana kutije su cvijetovi i srca, a na poklopcu su cvijetovi, note i nekakav natpis. Još mi je nešto nedostajalo na ovom rubu pa sam zalijepila tanku zlatnu nit, nekakav malo deblji konac, nemam pojma odakle mi i naravno.... pogađate.... mašnu :)) !!



Kako vam se sviđaju kutije, možete li izdvojiti jednu koja vam je nekako naj?? :)
Ako je kome što nejasno slobodno pitajte!
Hvala vam i čitamo se :))

Broj komentara: 59:

  1. EEE, sada si me stavila na muke! Kako da izdvojim jednu kada su svaka na svoj način posebne, maštovite,vesele,drugačije...Svaka čast:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka je lijepa na svoj način ALI ova zadnja je očaravajuća ;) !

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, teško se odlučiti za samo jednu, stoga biram četvrtu i drugu

    OdgovoriIzbriši
  4. aaa,sta su lipe,prva mi je bas ono naj naj naj <3

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve jednako lepo izgledaju, svaka na svoj način, ali ako moram da se odlučim, onda je to druga. Zbog kombinacije boja, ništa drugo.
    Mnogo mi je drago što si išla na te radionice, mogu misliti kako je bilo dobro. Kod nas toga nema u toj meri, a i interesovanja je malo. Postoji dosta radionica, ali nisam oduševljena njima niti ljudima koji ih vode, a profesionalci, koji to rade drugačije i kvalitetnije, malo više naplaćuju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Jako mi je drago što sam bila na tim radionicama i sada u jesen počinju ponovno pa možda odem na još koju :)

      Izbriši
  6. Meni svaka ima neki detalj koji mi je posebno lijep... super su mi ove otisnute note... volim detalje sa čipkom... a najljepša i najveselija mi je ova zadnja:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Slažem se s tobom, volim i note i čipku, a zadnja je baš šarena i vesela :D

      Izbriši
  7. wooow prekrasne su zadnje dvije su mi nekako posebne

    OdgovoriIzbriši
  8. meni je posljednja super, ali i treća ima dušu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Zanimljivo kako svatko ima nekog drugog favorita, nema neke kutije koja se posebno ističe :)

      Izbriši
  9. Nemaš brige, jer si sve jako dobro objasnila, ja sam sve shvatila. Jedino me zanima jesi li stavljala neki zaštitni lak i koji, ako jesi.
    Iskreno, nije jednostavno izabrati naj kutiju, jer je svaka posebna po nečemu, ali mislim da sve imaju jedno zajedničko naj - mašnu! Kako radiš te preslatke savršeno uredne mašne? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ti kada završim sve prelakiram upravo s tim ljepilom jer je ono 2u1 (ljepilo i lak), ali razmišljam o tome da nabavim jedan zaštitni lak u spreju, bezbojni naravno i univerzalni što se tiče materijala na kojima se može koristiti tako da bude multifunkcionalan... A mašne sam kupila na ebayu prošlo ljeto, pakiranje s mnoštvom različitih boja i nije skupo, teško da bi ih mogla ovako dobro napraviti :))

      Izbriši
    2. Pitam jer moje decoupage ljepilo je kao mrvicu ljepljivo kad se osuši nakon završnog premaza, pa mi se ne čini "pouzdan". Htjela bih da bilo koji rad prefarban završnim nekim lakom bude otporan na vodu i da se može prašina normalno brisati s tog rada, pa ako je potrebno i vlažnom krpom bez posljedica. Ili tražim previše? :)
      Moj muž ima neki akrilni lak koji koristi za nemam pojma što, felge? U biti, koliko sam čitala na njemu, definitivno je zaštitni i prozirni, i može prijanjati na sve površine. Sad ga samo treba isprobati pa ćemo vidjeti. I košta nekih 3o , a mislim i više kn.

      Izbriši
    3. E, vidiš, onda je tvoje sigurno neko drugo, moje nije uopće ljepljivo nakon što se osuši. Zove se Art Potch. Ali mislim da je najbolje koristiti tako neki univerzalni, vodootporni, prozirni lak jer će najbolje zaštititi rad. Da, baš za felge su super lakovi! Ne tražiš puno, tako i treba, napraviti sve lijepo da se ne brineš hoće li se oštetiti :)

      Izbriši
  10. Ova lavandica kutijica mi je krasna, ali sve i jedna bi mi bile drag gost u kući :D

    OdgovoriIzbriši
  11. predivne su, posebna mi je ova sa svjetionikom, super je!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Lijepe kutijice. Svaka je na svoj način posebna :))

    OdgovoriIzbriši
  13. Kutijice su jako lijepe...a baš posebne su mi prva i zadnja:))

    OdgovoriIzbriši
  14. Sve su zaista prekrasne...ali kutijica sa motivima lavande me je u potpunosti odusevila!!! :-)))))))
    Pusaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  15. Slatke su sve, svaka na svoj način je posebna i maštovita!

    OdgovoriIzbriši
  16. Hm, kad se je treba odlučiti ja sam uvijek nekako neodlučna, pogotovo u ovakvim stvarima...mislim da bi prva i druga bile moji favoriti, posebno druga jer je nježna i romantična...ma zapravo je i četvrta super, volim motive s notama...Bravo za trud:))

    OdgovoriIzbriši
  17. Preslatke su sve kutije! Meni je mozda cak i najljepsa ta sa svetionikom za koju si trebala najmanje vremena :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svjetionik je dobio više pohvala nego sam očekivala :) Hvala!!

      Izbriši
  18. kutije su mi pre pre preeslatke.:))
    P.s.Imam za tebe nagradu na mom blogu.:D

    OdgovoriIzbriši
  19. Ovo mi je bio jako koristan post, jer bas planiram da se bacim na decoupage tehniku. Detaljno si i jasno sve objasnila. Meni je mozda cak i najlepsa ta sa svetionikom, bas mi je "legla" :) Bas si talentovana i kreativna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala i drago mi je da ti je post bio koristan :)

      Izbriši
  20. Drago mi je da si mi partnerica, kad sam izvukla parove, kako nas je malo, potrudila sam se da moji pokloni vama dvjema, tebi i Lilli I. budu malo veći, tako da objema šaljem 4 vilinska komada nakita, 2 komada nakita i 2 ukrasa za kosu, nadam se da će vam se svidjeti. Pošalji mi svoju adresu, šaljem u pon. Pošto sam ja organizatorica, radim album sa slikama, pa slikaj prije nego pošalješ i onda mi pošalji slike ili želiš da ja slikam kad dođe? Hvala na sudjelovanju :) :)

    sve kutijice su mi fenomenalne, izdvojila bih svjetionik, neodoljiva je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve smo se dogovorile, još jednom da kažem da je swap bio super i svaka čast na organizaciji :))

      Izbriši
  21. Divne kutijice :) Svaka ti čast na ovome! :))

    OdgovoriIzbriši
  22. Slatko je , a izdvojila bih kutiju sa svetionikom ... Pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  23. Pošto sam vidjela dosta decoupage radova, mogu ti reć da su kutijice odlične! Posebno mi se sviđa zadnja, ima mi ono nešto :D Slijedim te ;)) posjeti me :D

    OdgovoriIzbriši
  24. meni na pracenju blogova ne pookazuje tvoje postove :(((, evo otvorila i vidim da si pisala, šmrc

    OdgovoriIzbriši
  25. a sad pravi komentar. kutije su prekrasne. ja bi ti sve četiri ukrala. iako mi se naj naj više sviđa ova zadnja. A ona sa svjetionikom mi je isto prelijepa, uopće nije bezveze kako ti kažeš
    a one prve dvi, e to su već profi kutije :). Meni je žao šta nikako ne uhvatim vremena otić na koju radionicu art shopa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moj blogger je trenutno dobar, ali i on nekad poludi i ne pokaže pola postova pa ja refresham svako malo :D Hvala ti na komplimentima!! I nadam se da ćeš uskoro uhvatit malo vremena za koju radionicu, baš se lijepo zabaviš, nešto naučiš, izradiš i poneseš kući :))

      Izbriši
    2. Mogla bi eventualno subotom, jer sam sad srijedom na tecaju :). Trebale bi se dogovorit pa otic skupa

      Izbriši
    3. Ove radionice na koje sam ja išla su bile utorkom i četvrtkom oko 14 h... već je kasno za 10. misec jer je sve garant popunjeno, ali kad izađe raspored za radionice u 11. misec ću se probat dokopat rasporeda na vrime pa ako uspijem ću ti se javit :)

      Izbriši
  26. Bok draga Marina! :)
    tek sad uočih tvoj blog. stvarno je divaaaan <3
    ove kutijice me oduševljavaju. ja bih sveee! :D ako moram da biram jednu, to bi bila sa svjetionikom. :))
    svrati na moj blog, ako ti se svidi možemo se i pratiti! bilo bi mi jakoo drago!
    puno pozdrava! :**

    OdgovoriIzbriši
  27. Oooo,ni manje ni više,nego četrir kutije.Zbilja težak izbor,ali ako moram birati onda je to druga kutija koja me podsjeća na tvoje torte!

    OdgovoriIzbriši
  28. Divne kutijice, posebno zadnje dvije :)

    OdgovoriIzbriši