srijeda, 26. rujna 2012.

Zgužvana brzinska torta

Torta je kako naslov kaže zbilja u trenu gotova, jednostavna je i nema pečenja. A zašto zgužvana? E pa zato jer mi je čokoladna dekoracija ispala zgužvana :D Prvi mačići se u vodu bacaju, a o zgužvanoj dekoraciji malo kasnije :) Recept je zapravo iz moje glave, koristila sam neke omjere koje sam već prije u drugim kolačima koristila i željela sam potrošiti par stvari koje sam imala kući, tako je ova torta nastala. Slijedi recept...


Podloga:
- 200 g piškota
- 50 g masla
- 100 ml kave (vrsta kave je po želji, ja sam stavila instant Nescafe classic)

Piškote smrviti u blanderu ili kako god to inače radite.
Samljevene piškote ostaviti sa strane, otopiti maslac i pripremiti kavu.
Oboje uliti u blender i još malo miksati dok se ne dobije nekakva homogena masa slična prhkom tijestu.
Oblikovati na tanjuru podlogu od ove smjese.
Možete se pomoći kalupom da dobijete pravilan krug, moj je bio 26 cm promjera.
Staviti u hladnjak.

Krema:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml vrhnja za šlag
- 250 g mascarpone sira

Otopiti čokoladu i vrhnje i pustiti da se lagano prohladi.
Dodati u mascarpone i svega minutu-dvije izmiksati.
Ostaviti u hladnjaku pola sata i onda premazati preko podloge.
Krema je dosta čvrsta i neće vam trebati kalup.

Dekorirati po želji.
Ja sam izmiksala jedno vrhnje za šlag (250ml) i odlučila isprobati čokoladni omot oko torte.

Torta je bila dosta niska i mislim da mi je zbog toga omot ispao zgužvan jer se nije imao na što nasloniti.
Rastopila sam 50 g čokolade za kuhanje (bilo je potrebno i manje) i premazala preko trake koju sam izrezala od papira za pečenje.
Traka mora biti duga koliki je obujam torte, a visoka koliko želite da bude (kao torta ili malo viša).
Zato prethodno izmjerite sa šivaćim metrom ili nekom trakom pa označite koliki je obujam torte.
Rastopite čokoladu i premažite u tankom sloju preko papira za pečenje.
Pustite da odstoji par minuta i pažljivo i precizno zalijepite oko torte i stavite u hladnjak.
Ja sam bila nestrpljiva i stavila u zamrzivač i za par minuta izvadila, odlijepila papir (sporo i nježno) i to je to.
Srećom barem mi se nije ništa razbilo, dovoljno je da je bilo sve zgužvano.

Uzela sam jedan od Wiltonovih nastavaka i nabrzinu sve popunila s običnim ružicama od šlaga.
Posula sam kakaom i komadićima čokolade koja je ostala od omota.




Iako mi je bilo žao što mi je omotač ovako nepravilan, znam da mi je to poticaj da drugi put probam bolje to izvesti. A mama me nasmijala kada je vidjela tortu jer je rekla da joj se baš tako i sviđa jer taj nepravilan oblik daje umjetnički štih hehehehe! Okus je lijep, lagan, nije preslatko jer nema dodanog šećera, a i kava se fino osjeća.

Što vi kažete na ovu šašavu tortu? Jesam li možda napravila još koju grešku koje nisam svjesna pa je sve to skupa rezultiralo ovim oblikom?

P.S. Baš čekam paket od Bluebell Boo, sudjelovala sam u njenom vilinskom swapu pa će slijedeći post biti sa stvarčicama koje mi je ona izradila i stvarčicama koje sam ja njoj poslala!

Pozdrav svima :)

44 komentara:

  1. Obozavam mascarpone i kavu. Torta ti izgleda jako ukusno. A sta se tice cokoladnog omota, moze bit zbog toga sto je taj dio torte sama krema, pa se starno nema na sta osloniti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti.. ma svjesna sam te greške, to je upravo to što si rekla :)

      Izbriši
  2. Njam njam :D samo tilko od mene!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljiva roera. Moram isprobati ro s čokoladom i papirom za pečenje... :))

    OdgovoriIzbriši
  4. bože, ne znam ni pisati više. Ona druga riječ je torta he he

    OdgovoriIzbriši
  5. zgušvana ili ne, izgleda jako primamljivo ;))

    OdgovoriIzbriši
  6. meni se baš sviđa što je zgužvana :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljivo izgleda, zapravo baš fora ovako zgužvana!

    OdgovoriIzbriši
  8. kako je dobro! ja sam probavala ove figurice od topljene čokolade ono kad je prošaras po foliji pa nije uspjelo,ali tebi ide cega se god uhvatis!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije teško, samo malo strpljenja :) Hvala ti!

      Izbriši
  9. baš je simpatična sviđa mi se, baš me zanima što ste radile za swap pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti.. taman sam napisala post o swapu :)

      Izbriši
  10. Baš je simpatična torta, kako ti kažeš zgužvana.

    Pretpostavljam da si prekratko pustila otopljenu čokoladu da odstoji na papiru za pečenje pa se zato i zgužvala. Vidim da pišeš par minuta, a to je svakako nedovoljno. Čokoladu bi trebalo pustiti na papiru da se stisne (ali ne do kraja), dovoljno je toliko da se može normalno rukovati s trakom, a da opet ne bude prekruta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na ovom savjetu.. sljedeći put ću svakako tako napraviti!! :)

      Izbriši
  11. Predobro izgleda. Nadam se da je tako i ukusna, bas bih ju probala :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Da nije zgužvana, nebi bila zanimljiva, veruj mi, a ovako je stvarno super. Naročito što se ne peče, a sastojci su sami po sebi dobri, tako da je sve na svom mestu i ništa nije zgužvano.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! Pa da, skroz je jednostavna i u čas posla gotova :)

      Izbriši
  13. Jako fini okusi i dekoracija ti je super :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Hm... Deluje veoooma ukusno, a lično mi je to i najvažnije kad su torte u pitanju (možda zato što mi dekoracija torti nikad nije išla od ruke, pa sam digla ruke od toga). Imala sam priliku da vidim kako se radi ovo sa čokoladom, rekla bih da kod tebe nema greške, sem ovog što si sama napisala da je visoko u odnosu na tortu. Što ni malo ne umanjuje opšti utisak da je ukusna. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Tvoja torta ima šarm pa joj pravilan oblik i ne treba .... a rekla bih i da je jakooo ukusna , volim te kombinacije piškota sir kafa čokolada ....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, hvala ti! Kombinacija je provjereno dobra :)

      Izbriši
  16. Njami, njami...Djeluje lagano,fino,sočno...Baš po mom ukusu.Ovo mi je fora s okvirom od čokolade:)))

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja mislim da ova torta ne zaslužuje nikoga,osim mene!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo tebe, ok, vjerujem da si zaslužila dobiti cijelu :)

      Izbriši
  18. Na ovo mogu samo reći mljac, mljac...da mi je barem sada tu, jer baš mi se jede nešto slatko, ali nemam sve namirnice da bih odmah isprobala ovaj recept...hvala :))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda bude sastojaka nekom drugom prilikom :) Hvala!!

      Izbriši
  19. mmmmm, fantastično izgleda, a vjerujem da je i takvog okusa :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Mama je u pravu, torta je originalna i trebaš uvesti zgužvane omote za torte kao novi način, možda se popularizira :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh kad bi se još i proslavila sa zgužvanim tortama, pa gdje bi mi bio kraj :D

      Izbriši
  21. Baš je kul ovako zgužvana torta i potpuno se slažem s tvojom mamom, onako je umjetnička skroz. Neki teže savršenstvu, a neki namjerno rade kaos. Mislim da prilikom jela nitko nije postavljao pitanja zašto tako izgleda, a ne onako i sl. Sam u pravu? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja težim savršenstvu i simetriji, a najčešće dobijem kaos :D Nije se nitko bunio ni puno pitao, samo su pojeli! hehehe

      Izbriši