subota, 29. prosinca 2012.

Mali Croquembouche

Ova duga francuska riječ je naziv za jedan njihov desert. Inače je to njihova tradiocionalna "torta" na vjenčanjima i nekim većim slavljima. Radi se o stošcu napravljenom od punjenih šupljikavih kuglica od tijesta. Te kuglice su zapravo isto što i princes krafne, samo što se ne režu na pola nego se pomoću šprice pune kremom. Inače bi ta krema trebala biti "creme patissiere" tj. slastičarska krema. Ali naravno svatko može napraviti neku svoju izvedenicu. Možda je najjednostavnije napraviti puding od vanilije, kao što sam ja napravila.

Ako ste gledali prošlogodišnji Masterchef onda ste imali prilike vidjeti grandiozni primjerak ove slastice s kojom su se kandidati u stres testu jedva izborili. Ili možda bolje rečeno nisu uspjeli izboriti :D Oni su naravno radili sve komponente i još su morali to na kraju posložiti tj. polijepiti pomoću karamele u jedan jako veliki stožac.

Ovo je bio moj prvi croquembouche i nije me sram reći da sam sve skoro kupila već gotovo. Uzela sam jednu vrećicu gotovih princes krafni, 2 pudinga od vanilije i napravila sam karamelu. I to 4 puta. Vidjet ćete zašto :)) Malo mi je ponestalo kuglica pa moj desert više sliči nekoj kupoli, ali za prvi put sam zadovoljna jer se nije ništa srušilo, čak ni u transportu na obiteljski ručak.


Puding sam napravila dan prije i dobro ga ohladila.
Zatim sam pomoću šprice s dugim, uskim nastavkom punila kuglice.
I to što sam više mogla :)
Zatim sam od malo tvrđeg papira zamotala stožac, učvrstila selotejpom i omotala ga aluminijskom folijom da sam sigurna da je površina na koju se diraju kuglice čista.
Zatim sam stavila taj stožac na jedan veći tanjur obložen pek papirom.
Kuglice sam slagala uz vanjsku površinu stošca.
Znači kada ste gotovi trebali bi podići vaše remek djelo, izvaditi stožac koji je bio ispod, maknuti ga i vratiti desert na tanjur.
Nadam se da je sve jasno, još jednom, unutar mog croquembouche-a je bio taj stožac.

A sad karamela!
Otopila sam na laganoj vatri nekoliko žlica šećera bez ičeg još dodanog unutra.
Stalno sam miješala dok se nije sve rastopilo i dobilo lijepu karamel boju.
U početku se šećer krene grudati, ali poslije se sve otopi i bude tekuće i jednolično.
Jako je vruće i treba paziti.
Zatim sam krenula umakati u karamelu dno svake kugle i stavljala ih oko stošca.
Prvi sloj je išao direktno na pek papir na tanjur, a poslije su se slagli jedan na drugi.
Treba raditi jako jako jako brzo jer je karamela u roku keks opet tvrda :/
Ja sam tu prvu turu karamele još jednom topila i kada se stvrdnula uzela sam novu posudu i otopila novu karamelu i onda tu istu još jednom ponovno zagrijala.
Bila sam brza, ali ne dovoljno.
Pa je očito bolje napraviti manju smjesu karamele više puta :)
Super je što sve bude jako čvrsto i neće nigdje.
Na kraju sam ostatak karamele malo pokapala i onda pomoću drvenog nožića tik pred stvrdnjavanje izvlačila ove tanke niti koje vidite na slici.
Ništa teško, samo zgrabite malo karamele i brzo motate oko deserta i izlaze tanke niti.
Ali to, kao što sam rekla, tik pred stvrdnjavanje.

Te tanke niti su brzo nestale, rastopile su se već kroz prvih pola sata i bilo mi je žao jer ostali nisu stigli vidjeti.



Pred kraj sam ipak izvukla stožac van jer mi je ostalo još samo par kuglica pa sam bez potpornja završila jer nisam imala izbora, morala sam zatvoriti rad :D
Karamela se odmah stvrdne pa čim stavite kuglicu ona stoji.

Ponosna sam jer se nisam opekla :))
Ali sljedeći put definitivno radim sve domaće: i kuglice i kremu!

Nadam se da vam se sviđa kako je ovo ispalo i želim vam dobar provod za Novu godinu!
I još važnije, da vam sljedeća godina bude bolja, veselija, produktivnija, puna lijepih događaja i što manje ružnih stvari!!

Hvala što me čitate i nastavljamo u 2013. godini .... pusa :**

31 komentar:

  1. Odlično za prvi puta...Sjećam se te emisije , gledala sam ju:)))I tebi želim samo lijepe i vesele događaje u 2013. uz obilje divnih kolača,izleta,prijatelja i veselja:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo sam vidila prije puno godina u jednom blagdanskom izdanju "mile", oduševila sam se, ali, naravno da nisam sama probala to napraviti. bravo!
    odlično ti je ispalo, i ovi končići od karamele, kao paučina, bravo (opet)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! Probaj jednom, ako ništa zabavno je, ali i ukusno :))

      Izbriši
  3. I ja se sjećam te epizode Mastršefa, bilo mi baš zanimljivo jer sam prvi put to vidjela.. Svaka čast što isprobavaš nove stvari :)) I super je ispalo. A sljedeći put će sigurno još bolje. Weeeeeeeeeeee :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da se sjećaš, bila je napeta ta epizoda :D Hvala ti puno!!

      Izbriši
  4. izgelda super pozzz i sve naj u 2013.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovakvu tortu prvi puta vidim i stvarno je posebna...svaka ti čast na izradi, vjerujem da je jako fina...:)
    Želim ti svako dobro u Novoj 2013. godini!!!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! U principu je okus kao i kod princes krafni... I tebi želim sve najbolje :)

      Izbriši
  6. Meni ovo deluje jako slatko. Volim i tu vrstu krema i princes krofne i sve što je slatko.

    Kod ovakvog oblikovanja, prvi krug mora biti popunjen skroz, i unutra, a naredni za po jednu krofnicu manji. Na ovaj način sam oblikovala jelku kad sam pravila tortu za jedan rođendan zato ti kažem ovo. Ako se lepo popune sve praznine, nema opasnosti od padanja.

    U svakom slučaju, Srećna ti Nova godina, lepo se provedi i sve najbolje i tebi i tvojima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala na ovim uputama, moram to zapamtiti! Tebi isto želim sve najbolje :))

      Izbriši
  7. Joj,ova nitasta karamela me uvijek opčini!

    Sve najbolje ti želim draga Marina.

    OdgovoriIzbriši
  8. ovo ću raditi jednom garant! inače obožavam princezice, a ovak su baš kul :)
    sve najbolje marinica!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Želim vidjeti tvoj uradak kad ga napraviš :)) Sve naj naj!

      Izbriši
  9. Draga, sve najbolje u novoj :) :) velika pusa

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo jos nisam radila, moracu u Novoj :) Sve najbolje!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto ne, fino je i izgleda fora :) Hvala i tebi sve najbolje!

      Izbriši
  11. mmmm njaam :)
    Srecna Nova sve najbolje :)
    super ti je blog, sta kazes da pratimo jedna drugu?

    http://zorjanakanjuga.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  12. Simpa ti je ova gomilica :) kad' naraste biti ce Croquembouche!

    OdgovoriIzbriši
  13. jako lijep!!svaka čast!
    sretna ti nova

    OdgovoriIzbriši