četvrtak, 6. prosinca 2012.

Macaronsi nisu viša matematika :)

Napokon sam se odlučila probati Macaronse i drago mi je zbog toga. Nisu teški za napraviti, ali samo treba malo vremena i strpljenja i ništa se ne smije preskakati ni mijenjati u receptu i onda sve ispadne dobro. Ja sam pri izradi slijedila samo jedan recept, iako sam pogledala više njih i smatram da je to bila moja greška. Da sam bolje pogledala video recepte vidjela bih pravu konzistenciju smjese i vjerojatno bi mi svi dobro ispali. Ovako sam krivo shvatila riječima opisanu konzistenciju i malo više miješala smjesu pa su ispali raznoliki :) Neki su bili dobri, ali s malim "stopalom", drugi su bili bez stopala, a neki su se raspuknuli... eto, drago mi je samo što sam svjesna svih grešaka. Ovdje ću napisati recept, upute i neka moja zapažanja i greške.

Bilo ih je puno :)

Ja sam radila duplu smjesu od ove jer sam imala 4 bjelanjka. Ispalo mi je 34 macaronsa. To znači da od ove smjese koju napišem treba ispati njih 15ak (ovisno o veličini naravno).

Sastojci:
- 70 g bjelanjaka starih 2 do 5 dana (cc 2 bjelanjka, bilo bi dobro precizno izmjeriti)
- 80 g fino mljevenih badema
- 120 g šećera u prahu
- 50 g kristal šećera

Postupak:
Mikserom mutiti bjelanjke dok se ne počnu pjeniti.
Miksati i dalje uz postepeno dodavanje kristal šećera.
Prestati miksati kada snijeg postane čvrst i sjajan, nemojte pretjerati s miksanjem.

Ako želite možete kupiti mljevene bademe, ali možete to i sami napraviti.
Ubacite kratko bademe u vruću vodu i ogulite koru.
Dobro ih osušite.
Zatim ih usitnite u prah u mikseru, ali to radite malo po malo.
Ne bi smjeli samo upaliti mikser i čekati nego paliti i gasiti mikser.
Radi se o tome da ne želite da bademi puste ulje nego da ostanu suhi.


Prosijati bademe i šećer u prahu zajedno da ne bude nikakvih većih komada.
Dodati u 2 puta bademe i šećer u prahu i bjelanjke i jako nježno miješati tj. preklapati bjelanjke preko suhih sastojaka da zadržite što više zraka od bjelanjaka.
Za to je najlakše koristiti špatulicu (silikonsku ili plastičnu, barem meni)
Smjesa bi trebala i dalje biti gusta tj. u gustom mlazu padati sa špatule kada uzmete malo...
Kažu da ne bi trebalo biti više od nekih 50 mješanja, ali ja nisam brojala :)
Za ovaj korak vam je najbolje ako ćete ih raditi da pogledate barem jedan-dva videa na youtube i da vidite svojim očima gustoću smjese jer bi to stvarno trebalo pogoditi dobro.

Zatim na pleh istiskujte krugove promjera nekih 3cm (ja sam imala 5cm) pomoću slastičarske vrećice ili ako nemate može i obična žlica ili žličica poslužiti.
Idite za tim da budu pravilni krugovi.
Kao pomoć možete iscrtati pravilne krugove na papir za pečenje i samo okrenuti naopako da smjesa ne ide direktno na olovku ili penkalu naravno.
Ne treba ostavljati previše prostora između njih jer ne narastu baš.

Kada završite sa "oblikovanjem" macaronsića na pleh, uzmite pleh i udrite s njim o radnu površinu par puta da se istisnu na površinu veći mjehurići zraka i da se macaronsi izravnaju.
Ako je kod nekih još ostao šiljasti vrhić, umočite jedan prst u vodu da bude vlažan, ne mokar da kapa voda i lagano prstom poravnajte površinu.

Ako malo bolje pogledate možete vidjeti iscrtane krugove



Sada je ključno ostaviti ih da miruju.
Točno vrijeme vam nikako neću govoriti jer to ovisi najviše o vlažnosti zraka u vašoj kući.
Često sam nailazila na vremena od 20 minuta do sat vremena, ali meni je trebalo više od toga.
Famozno jugo je krivo za to :D
Znati ćete kada su spremni za pečenje kada ih jako jako lagano dodirnete, a oni ne ostavljaju trag smjese na vašim prstima jer su zapravo razvili laganu koricu.
Tada ih slobodno stavite u pećnicu na 150 stupnjeva na 13-15 minuta.
Ovaj korak možete malo i prilagoditi vašoj pećnici, ako je slabija i sl.
Trebali bi tokom pečenja formirati "stopalo", a to je njihovo dno koje nastane kada macaronsić raste u zrak i izgleda kao rupičasta spužvica i visoko je nekoliko milimetara.

Maaaaloooo sramežljivo stopalo :))

Trebali bi biti lagano sjajni i dobiti samo laganu bojicu i tada su gotovi.
Kada ih izvadite lagano ih odvojite od pleha.
Ne bi se smjeli lijepiti jer to znači da nisu do kraja ispečeni.


Dobro pečeno dno koje se ne lijepi

Kada se ohlade možete ih puniti čime god hoćete.
Stavite sloj neke kreme na jednu polovicu, marmelade, čega god, neka to punjenje ne prelazi rubove i lagano spojite drugi dio poviše te pritom nemojte puno pritisnuti.

Ovo su jako nježni i delikatni slatkiši, imaju hrskavu, tanku koricu i mljackavu sredinu.

Nadam se da sam sve bitno napisala, ovo mi je vjerojatno najdulji post što se tiče pisanja.
I sada jedan dobar primjerak, po meni najreprezentativniji i za kraj dva različito loša, kao primjer što ne valja i poticaj meni da drugi put svi budu dobri :))

DA :))

NE :((

Eto ga.... post je gotov, ako je nešto ostalo nejasno slobodno me pitajte.
Zanima me jeste li ih vi radili ili probali i da li vam se sviđaju ?

Puse!!

Broj komentara: 46:

  1. mljac... :)))
    Sada mi se jedu ovi kolačići, ali kasno je da ih pravim. Sutra ću ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. super kolačići, hvala na detaljnom opisu, ja baš nevolim praviti tak nešto što oduzima dosta vremena, a i kao da imam lijevu ruku za to jer mi nikad ne ispadne kako treba, zato preciziram pečenje kolača koje samo istresem u tepsiju, te fil i tak nešto ..baš sam baksuz za kolačiće

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Pa svi smo različiti, ali i jednostavni kolači mogu biti jako jako fini :)

      Izbriši
  3. Baš si to ljiepo i detaljno prikazala i opisala, hvala ti na tome...izgledaju baš fino:)))
    Ja ih nikad nisam radila, nisam se niti sjetila moram priznati...a sviđaju mi se kad ih vidim onako u rozoj i svj. plavoj boji...
    Nadam se da ću se uputit u tu avanturu čim budem imala malo više vremena...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, drago mi je što sam ih napokon probala! Nadam se da ćeš imati vremena uskoro i da ćeš napraviti turu lijepih šarenih macaronsa :))

      Izbriši
  4. Odličan i vrlo temeljiti tutorial koji i antitalneti za kuhanje (poput mene) razumiju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)) Drago mi je da sam dobro objasnila :)

      Izbriši
  5. Kako su ti lijeeeeepi :) ja se još nisam usudila -.-

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Usudi se, čim prije, želim vidjeti tvoje macaronse :)) Imaš puno iskustva s kolačima i ne vidim razlog za strah :)

      Izbriši
  6. njami njami nisam probala al bi voljela svakako ću proči još jednom kroz posta i zapisati sve :)

    OdgovoriIzbriši
  7. izgledaju krasno, svaka čast! ja još skupljam hrabrost!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Nadam se da ćeš brzo skupiti hrabrost jer su baš fini za papati :))

      Izbriši
  8. Baš lepo izgleda, kod nas se zovu drugačije, ali kako od se zvali ja ih vooooooooolim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno :)) Ime je skroz nebitno, ono što je važno je da su jako ukusni :D

      Izbriši
  9. radila sam nešto slično, sa puno više badema koji nisu bili mljeveni nego sjeckani, pa su ispali čupavi, a ne ovako glatki. onda ih umočim u čokoladu. i onda nestanu.
    tvoji su ko iz žurnala, uredni :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš ti hvala! Vjerujem da su i tvoji bili jako ukusni, bez obzira na malo drugačiji recept :))

      Izbriši
  10. Odlično su ti ispali. Drago mi je da si se odvažila i da su ti uspjeli!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je sada drago i jedva čekam višak bjelanjaka da probam ponovno i da ispravim greške :)) Hvala!!

      Izbriši
  11. Kod mene nije bitan izgled, ionako ce svaki zavrsiti u mom stomaku :)

    Osvoji nakit: >> GIVEAWAY <<

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe, a i tu ima dosta istine :) Meni je glavno da je fino, ali mi je drago i trudim se da lijepo izgleda :))

      Izbriši
  12. ma sta nevalja? nemoj tako! podsjećju me na one poljupce sto se rade od bjelanjaka i šećera ali ovo je nesto slično samo sto ima punjenje. hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa neki su malo puknuli :) Moram ja imati primjedbu :D To je slično tim poljupcima, samo ima i bademe i kraće se peče, poljupci se suše na nižoj temperaturi i duže u pećnici. I postupak je naravno drugačiji :) Ali sve su to jako fini kolačići :D

      Izbriši
  13. Ti si to tako lijepo i iscrpno opisala, ali za mene je to viša matematika...ali izgledaju super, barem meni, ti si previše samokritična:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno :)) Potrudila sam se dobro objasniti ako koga zanima i ukazati na svoje greške.. :))

      Izbriši
  14. Baš sam morala krenuti čitati ovo u 2 ujutro :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Kad čitam tvoje poteškoće s početka posta,pitam se što bi se tek meni dogodilo.Na kraju kad vidim rezultat,gotovo da bih i sama probala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa uz dobru pripremu i strpljenje mislim da bi ti super ispalo :))

      Izbriši
  16. hehehe, isto mislim ko Tatjana :) Svaka čast na strpljenju, ja imam averziju prema mikseru i uglavnom nastojim radit kolače di se on ne koristi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Srećom kolač ne mora biti kompliciran da bi bio fin :))

      Izbriši
  17. Wow! Za prvi put su ti savršeno ispali i hvala ti na svim savjetima! Ja nikako da se odvažim :)

    OdgovoriIzbriši
  18. odlično su ti isplai! Ja ih nikad nisam pravila a stvarno zelim isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)) Pa isprobaj, ako budeš strpljiva ne vidim razlog zašto ne bi lijepo uspjeli :))

      Izbriši
  19. Imaju dosta šećera u sebi i mogu biti u svakakvim bojama :)) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  20. Opet ja no donosim ti nagradicu na mom je blogu pa ako želiš preuzmi :) pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  21. Njami,njami....Imaš i kod mene nagradicu:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Svaka čast na postu! Moram probati recept jer sam zaljubljena u makaronse. A stvarno su ti divno ispali!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  23. O, tole je pa super recept. Ga bom pa kar danes preizkusila!

    OdgovoriIzbriši