subota, 24. studenoga 2012.

Radionica transfer tehnike

Nedavno sam bila na još jednoj radionici. Radi se o tehnici transfera, a priča ide ovako. Postoji tzv. transfer gel koji služi da bi se isprintana slika (bilo koja slika, bilo koji printer) prenijela na neku površinu. To može biti slikarsko platno, drvo, staklo i sl. Mislim da je to idealno za situacije u kojima bi htjeli baš neki motiv koji nema na salvetama, rižinom papiru ili decoupage papiru. Ili za izradu slika kao što je moja, a vidjeti ćete je malo ispod :)

Svi smo dobili mala slikarska platna i razne fotografije od kojih smo birali najdražu, a mogli smo i donijeti neku sa sobom. Prvo smo papir (strana gdje je slika, nikako iza) premazali jednim tankim slojem transfer gela i osušili ga. Ubrzavali smo sve procese fenom za kosu. Zatim smo namazali još jedan sloj na papir i jedan na platno i  zalijepili fotografiju na platno, naravno da je ova strana na kojoj je print išla na platno. Tu ide jedna napomena, sve bi se fotografije trebale isprintati zrcalno kako bi na kraju ispale na pravoj strani :) Kod nekih je to bitno, kod nekih ne, zapravo ovisi o vama.

Sada dolazi malo teži dio. Sušili smo to sve fenom nekih 10ak minuta neprestano. Trik je u tome što na opip ne možete znati da li se sve to dobro posušilo ili ne, a ako nije sve će propasti. Zato je najbolje ostaviti preko noći. Nakon sušenja slijedilo je umakanje prstića u vodu i lagano guljenje papira. Treba biti umjeren s vodom, lagano vlažiti papir i skidati sloj po sloj papira sve dok ne ostane samo fotografija tj. tinta na platnu. Nakon toga slijedi još jedan sloj transfer gela za zaštitu vašeg djela :)

Ovako sam ja to napravila.... i možete vidjeti da ima zeleni "okvir", a to je pasta za modeliranje... objašnjenje slijedi...


Oko fotografije smo malim špatulama nanosili pastu za modeliranje. Ona je bijele boje i sporo se suši pa smo radili tanki sloj. Ja sam jedva uspjela dobiti zelenu boju (akrilnu) koja mi se svidjela pa sam prebojala tu pastu, utapkala još malo sive da se razbije zelenilo i posušila. Onda sam uzela fini brusni papir i lagano prelazila preko paste da mi tu i tamo izviri bijela boja. Za ovaj korak je jako bitno da se pasta dobro osušila jer ako nije suha još ima gumenu konzistenciju pa se može desiti da se odlome veći komadi brušenjem.


I za kraj mi je nešto nedostajalo pa sam zalijepila nekoliko srebrnih kamenčića na sliku... još se ne mogu odlučiti da li je to bilo suvišno ili ne, ali za sada neka stoji tako. Sa radionicom sam jako zadovoljna. I možda najvažniji dio nedostaje, a to je kako se zove točno taj gel... e pa ja to nisam zapamtila :D Ali svakako mogu pogledati kako se točno zove ovih dana ako koga zanima :)

Kako se vama ovo sviđa?
Pozdrav :))

ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Višnje ala Tiramisu

Slijedi vam jedan jednostavan recept. Kolač je fin, premda ne izgleda ništa posebno :D A nazvala sam ga ovako jer su mu glavni sastojci piškote, mascarpone i višnje umjesto kave koja je obvezna u pravom tiramisu kolaču.


Sastojci:
- Jedna tegla kompota od višanja
- 4 žlice šećera
- 500 g mascarpone sira
- 4 žumanjka
- 150 ml crnog vina
- 100 ml slatkog likera (najbolje od višanja)
- vanilin šećer
- 3 žlice meda
- Piškote (cc 10ak komada)
- Čokolada za kuhanje ili kakao za posipanje
- 1-2 žlice gustina

Postupak:
Odvojiti višnje i sok iz kompota i višnje dobro ocijediti.
U taj sok uliti vino, liker, med, 2 žlice šećera i vanilin šećer te zakuhati.
Pustiti da kuha 15ak minuta.
Poškropiti malo soka po piškotama.
U posebnu čašu zamutiti gustin s malo vode, ja sam stavila jednu punu žlicu, skoro dvije.
Umiješati pred kraj kuhanja soka gustin i odmah dobro metlicom promiješati dok se smjesa ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi.

Izmiksati mascarpone sa 4 žumanjka i preostale 2 žlice šećera.

Kada se ovaj skuhani sok koji bi trebao sada izgledati kao puding ohladio preliti ga preko piškota, zatim preko toga preliti mascarpone i na kraju poslagati višnje.
Ukrasiti po želji naribanom čokoladom ili kakaom ili čime god vam se sviđa :)

Konzistencija kolača je bila takva da su se kocke lijepo kidale, nije se ništa razlijevalo, iako mislim da bi još malo gustina učinilo smjesu boljom i još malo čvršćom.



Od preostala 4 bjelanjka sam radila macaronse i to ću vam pokazati u jednom od slijedećih postova.
Do tad vam šaljem puno pozdrava!!

P.S. Sad sam se sjetila, ima još nešto, naime, naša kolegica blogerica sashkonela se upustila u jedan hvale vrijedan projekt! Organizira Linky Party za naše područje pod imenom Pioniri maleni i poziva sve koji žele predstaviti neke svoje postove široj publici i isto tako pronaći neke nove zanimljive blogove da se pridruže. Slobodno pročitajte o čemu se radi (ako niste do sada) na ovom LINKu :))

Pusa!

nedjelja, 11. studenoga 2012.

Još malo timskih uradaka :)

Nemam puno za pisati i objašnjavati u ovom postu... samo ću vam pokazati još nekoliko sitnica koje smo rodica i ja napravile....


Za ovu narukvicu je rodici trebalo zbilja dosta vremena, zahtjevna je i traži puno preciznog rada. Ali isplatilo se, zbilja je lijepa :) 



Ova je narukvica pak jednostavna. Sastoji se od obične tanke narukvice koja se omota tkaninom po želji i na kraju se samo napravi dobar čvor.




I na kraju nekoliko privjesaka za naše mobitele :)
Slike nisu najbolje jer su napravljene upravo mobitelom i u prostoriji je bilo malo mračno...


Nadam se da vam se sviđaju naši radovi :)
Želim vam dobar i uspješan nadolazeći radni tjedan!

petak, 2. studenoga 2012.

Karamela

Odvažila sam se napraviti karamelu nedavno kada sam radila one famozne praline i super sam zadovoljna s ovim receptom. Sada mi je žao što je i prije nisam napravila :) Ova količina sastojaka koje ću navesti je jako mala jer sam smanjila originalnu količinu čisto iz straha da ne uspije pa da ne propadne veća količina namirnica. Ako ćete karamelu koristiti kao dodatak na nekom kolaču, torti ili sl. treba povećati količinu barem na duplo. Meni je ispalo otprilike govoreći negdje 1 decilitar tj. pola neke prosječne šalice od ove količine sastojaka.

 
Sastojci:
- 50 g šećera
- 30 g masla
- 50 ml vrhnja za šlag
- prstohvat soli
- malo ekstrakta vanilije po želji

Postupak:
Otopiti maslo na laganoj vatri.
Dodati šećer.
Pustiti da provrije uz miješanje.
Neka se kuha 3 minute. 
Skinuti sa vatre.
Odmah dodati sol i vaniliju. 
(Pazite kada kapate vaniliju da vas ne opeče jer je karamela vrela i malo reagira kada dodate tekućinu koja je na dosta nižoj temperaturi).
Pričekati minutu i onda lagano dodati vrhnje uz miješanje.
Dobro miješati dok ne dobijete homogenu smjesu.
Pustiti da se dobro ohladi.

Kada je karamela bila sobne temperature bila je čvrsta, ali jako lijepo maziva.
U hladnjaku još očvrsne, ali je se i dalje može uzeti žlicom bez problema :)
I najbitnije od svega - OKUS... bio je fenomenalan, mene strašno asocirao na Werther's Original bombone!
Mislim da bi ova karamela bila odlična kao jedan sloj u nekoj bombastičnoj torti :))


Oduševila sam se koliko je jednostavno i fino... sigurno ću ponoviti!

Nadam se da vam se sviđa i da ćete možda isprobati :)
Želim vam ugodan produženi vikend!