srijeda, 26. rujna 2012.

Zgužvana brzinska torta

Torta je kako naslov kaže zbilja u trenu gotova, jednostavna je i nema pečenja. A zašto zgužvana? E pa zato jer mi je čokoladna dekoracija ispala zgužvana :D Prvi mačići se u vodu bacaju, a o zgužvanoj dekoraciji malo kasnije :) Recept je zapravo iz moje glave, koristila sam neke omjere koje sam već prije u drugim kolačima koristila i željela sam potrošiti par stvari koje sam imala kući, tako je ova torta nastala. Slijedi recept...


Podloga:
- 200 g piškota
- 50 g masla
- 100 ml kave (vrsta kave je po želji, ja sam stavila instant Nescafe classic)

Piškote smrviti u blanderu ili kako god to inače radite.
Samljevene piškote ostaviti sa strane, otopiti maslac i pripremiti kavu.
Oboje uliti u blender i još malo miksati dok se ne dobije nekakva homogena masa slična prhkom tijestu.
Oblikovati na tanjuru podlogu od ove smjese.
Možete se pomoći kalupom da dobijete pravilan krug, moj je bio 26 cm promjera.
Staviti u hladnjak.

Krema:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml vrhnja za šlag
- 250 g mascarpone sira

Otopiti čokoladu i vrhnje i pustiti da se lagano prohladi.
Dodati u mascarpone i svega minutu-dvije izmiksati.
Ostaviti u hladnjaku pola sata i onda premazati preko podloge.
Krema je dosta čvrsta i neće vam trebati kalup.

Dekorirati po želji.
Ja sam izmiksala jedno vrhnje za šlag (250ml) i odlučila isprobati čokoladni omot oko torte.

Torta je bila dosta niska i mislim da mi je zbog toga omot ispao zgužvan jer se nije imao na što nasloniti.
Rastopila sam 50 g čokolade za kuhanje (bilo je potrebno i manje) i premazala preko trake koju sam izrezala od papira za pečenje.
Traka mora biti duga koliki je obujam torte, a visoka koliko želite da bude (kao torta ili malo viša).
Zato prethodno izmjerite sa šivaćim metrom ili nekom trakom pa označite koliki je obujam torte.
Rastopite čokoladu i premažite u tankom sloju preko papira za pečenje.
Pustite da odstoji par minuta i pažljivo i precizno zalijepite oko torte i stavite u hladnjak.
Ja sam bila nestrpljiva i stavila u zamrzivač i za par minuta izvadila, odlijepila papir (sporo i nježno) i to je to.
Srećom barem mi se nije ništa razbilo, dovoljno je da je bilo sve zgužvano.

Uzela sam jedan od Wiltonovih nastavaka i nabrzinu sve popunila s običnim ružicama od šlaga.
Posula sam kakaom i komadićima čokolade koja je ostala od omota.




Iako mi je bilo žao što mi je omotač ovako nepravilan, znam da mi je to poticaj da drugi put probam bolje to izvesti. A mama me nasmijala kada je vidjela tortu jer je rekla da joj se baš tako i sviđa jer taj nepravilan oblik daje umjetnički štih hehehehe! Okus je lijep, lagan, nije preslatko jer nema dodanog šećera, a i kava se fino osjeća.

Što vi kažete na ovu šašavu tortu? Jesam li možda napravila još koju grešku koje nisam svjesna pa je sve to skupa rezultiralo ovim oblikom?

P.S. Baš čekam paket od Bluebell Boo, sudjelovala sam u njenom vilinskom swapu pa će slijedeći post biti sa stvarčicama koje mi je ona izradila i stvarčicama koje sam ja njoj poslala!

Pozdrav svima :)

utorak, 18. rujna 2012.

Kutije... i to četiri :)

Ovo će biti post o kutijama koje sam nedavno radila... tj. dvije sam napravila na radionicama u jednom art shopu u Splitu (robna kuća Dobri) i to prije ljeta, a dvije sam radila kući. Objasniti ću u kratko kako sam ih napravila ako koga i to zanima :) Pa krenimo.... kronološki :D

Prva kutija je nazvana Puf kutija jer ima mekani poklopac koji je napunjen sa "materijalom" iz jastuka. Inače je kutija obična kartonska, u ovom slučaju u obliku srca.


Napravljena je tako da sam je prvo prebojala sa svjetlijom plavom bojom (akrilnom) i tu i tamo umrljala sa žutkastom i narančastom bojom. Zatim sam nanosila salvetu čiji su motivi bili agrumi, sok i nekakve kućice, onako baš šarena ljetna salveta koja me malo podsjeća na Grčku. Dobili smo običnu bijelu pamučnu tkaninu i na nju smo također nanijeli dio motiva salvete i ostavili da se dobro osuši. Decoupage ljepilo za tekstil je posebno i služi samo za tekstil. Ovo drugo ljepilo je univerzalno i koristi se zapravo za sve osim tekstila.  Poklopac smo prvo prebojali (samo vanjske rubove), a zatim od tanjeg kartona izrezali točan oblik poklopca tj. srca. Sada dolazi dio koji se malo teže objasni. Kada se tekstil s motivom salvete osušio izrezali smo dio u obliku srca, ali veći od poklopca nekih 2-3 cm sa svih strana tj. dobili smo veće srce. Uzeli smo karton i s donje strane kartona (dio koji će se zalijepiti na poklopac kutije) zalijepili te viškove od tkanine tj. tih nekoliko centimetara viška i ostavili malu rupu tj. nismo zalijepili sa svih strana nego skoro do kraja. Na gornju stranu kartona tj. između te strane i tkanine smo ugurali kroz ostavljenu rupu materijal kojim se pune jastuci, ali ne previše i onda smo zalijepili do kraja tkaninu s donjim dijelom kartona. Uf, nadam se da ste razumjele, jer je jako teško objasniti, ali lako za napraviti. Tada smo to mekano srce koje stoji na kartonu zalijepili za poklopac (zato je potrebno da poklopac i karton budu istih dimenzija). Još smo oko poklopca zalijepili malo čipke da se prekriju eventualni nedostatci ili greškice. To je to :D

Ovi moji prstići u kadru su da vidite kako je mekan poklopac :)
A u kutiji držim kamenčiće koje sam pokupila na Visu!

Druga kutija je isto s radionice kada smo radili Shabby Chic kutijice. Poanta je da se imitira starinski izgled tj. lagana oštećenja boje kao kod nekog starijeg predmeta. Kutija je ovaj put bila drvena. Moja je bila s motivima lavande. Kako je prošla bila prepuna boja i detalja ovaj sam se put odlučila na nešto jednostavniju i nježniju varijantu :)


Kutija se prvo preboja s tamnom akrilnom bojom, u ovom slučaju tamno smeđom bojom. Dobro se osuši i zatim se na mjesta na kojima ćete strugati boju nanese bijela voštana svijeća tako da se utrlja na ta određena mjesta. Ne premalo i ne previše. Zatim slijedi svijetla akrilna boja. Ja sam uzela bež s malo ljubičastog pigmenta. Nisam bojala spužvicom nego kistom jer volim da se tu i tamo vide crtice od kista. To je meni osobno ljepše i nekako više "handmade", ali i sa spužvicom ispadne lijepo jer se sve savršeno prekrije i preboja. Kada se svijetla boja dobro osušila uzme se brusni papir, malo finiji (ne sjećam se broja) i lagano protrlja na onim mjestima na kojima je nanesena voštanica. Zadnji korak je lijepljenje odabranih motiva sa salvete. Mi smo još na kraju dodali na vrh kutije fimo air light (bijele je boje) u koji smo utisnuli šablonu. Ja sam odabrala note. I lagano prešli s bojom da se te note (udubine) istaknu. Dodali smo i nekakvu granulastu pastu kao obrub tom fimu. Ne sviđa mi se sada ta pasta jer kada se osušila nekako se smanjila obujmom i na nekim mjestima popucala tj. ispala :( Ali nije strašno. Ja sam još kući dodala ovu mašnicu jer se boja lijepo slaže.



Slijedeća kutija je kućne izrade i nekako je bila malo nabrzinu i s manje živaca jer sam u tom trenu bila prehlađena i svakih 5 minuta puhala nos...


Obojala sam običnu drvenu kutiju tamno smeđom akrilnom bojom. Zatim sam izrezala trakice selotejpa i lijepila ih po kutiji. Uzela sam plavu i zelenu temperu i bojala praznine tj. područja bez selotejpa. Te pruge su nejednake skroz :D Onda mi je nešto nedostajalo pa sam po rubu poklopca točkala crvenom temperom, a alat mi je bio kraj gumice s jedne olovke :D Te točke sam "obogatila" cirkonićima. Ma nikako mi nije sjela ta kutija, ni dan danas, nekako mi je bezvezna, jedino što mi se sviđa je motiv salvete koji se nalazi na poklopcu. Svjetionik na lijepoj zelenoj travi s lijepim plavim nebom u pozadini. Dodala sam par cirkona i neizostavnu mašnu :D Drago mi je što mi se barem salveta uredno zalijepila.



I zadnja kutija je napravljena jučer popodne. Mama mi je dala jednu običnu kartonsku kutiju. Šesterokutna je pa je malo drugačija. Nije glatka nego malo hrapava, ali to mi nije predstavljalo problem. Čak mi se i sviđa. Na nju sam svašta nalijepila :D


Obojala sam je svijetlom bež nijansom akrilne boje. Rubove poklopca sam obojala zelenom tako da sam u akrilnu dodala malo tempere. I onda sam krajnje donje i gornje rubove istapkala malim kistom s nekom fuksija rozom bojom. Malo mi nijansa odskače, ali je ok. Sa strana kutije su cvijetovi i srca, a na poklopcu su cvijetovi, note i nekakav natpis. Još mi je nešto nedostajalo na ovom rubu pa sam zalijepila tanku zlatnu nit, nekakav malo deblji konac, nemam pojma odakle mi i naravno.... pogađate.... mašnu :)) !!



Kako vam se sviđaju kutije, možete li izdvojiti jednu koja vam je nekako naj?? :)
Ako je kome što nejasno slobodno pitajte!
Hvala vam i čitamo se :))

subota, 15. rujna 2012.

Kavica, tortica i nagradica

Danas sam imala skroz zanimljivo jutro... Naime, našla sam se na kavici sa još tri blogerice iz Splita i baš smo se lijepo družile :) Curama šaljem poseban pozdrav ovim putem i nadam se da ćemo uskoro ponoviti ovakvo druženje!

Prije nekoliko dana sam po prvi puta radila tortu po narudžbi. Želja je bila torta Cafecita iz nedavnog posta. Tortu je probala moja tetka i zamolila me da joj je napravim. Dodatan zahtjev je bio da bude bijela s nekim crvenim detaljem. Kako je bilo vruče za šlag odlučila sam ju posuti kokosom. Imala sam najbolju namjeru sama napraviti dekoraciju, ali kao što mi se već jednom do sada desilo, imala sam problem s crvenom bojom. Boja sigurno nije najkvalitetnija, a crvena je malo zahtjevna boja. Otopila sam bijelu čokoladu, dodala boju, pa još malo, pa još malo i nije išlo dalje od nekakve tamno roze boje :( Odustala sam i kupila u specijaliziranom dućanu nekoliko crvenih cvjetova od šećera.



I na kraju, dobila sam još dvije nagradice u međuvremenu. Jednu od Anaviglam i jednu od Arie. Ovu drugu sam već jednom primila i odradila zadatak pa ću sada proslijediti ovu prvu dalje :) Curama se zahvaljujem, drago mi je da me čitate i da vam se sviđa moj blog!

Znači, nagrada od Anaviglam ide ovako:

Zove se: Award time i ovo je slika:


Pravila su sljedeća:
1. Postavite nagradu na blog.
2. Zahvalite onome tko vas je nominirao.
3. Proslijedite nagradu još 5 blogova koji imaju manje od 200 sljedbenika.

Kao i uvijek ja nemam pojma kome bi nagradu dala jer ste mi svi vi koje pratim dragi :)
Pa nekakav totalno random odabir je:

1. **LaLaLand design**
2. Creations by Ane
3. Handmade by R.
4. Lolila
5. Lyra's World

Eto ga, to je to, slijedeći post će biti za par dana, moram vam napokon pokazati par kutija koje sam napravila (sram me) ovo proljeće na radionicama :D

Pozdrav svima i ugodan vikend!

ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Nakit, pokloni i putovanje

S obzirom da nisam davno pisala i objavljivala išta osim kolača i recepata, slijedi jedan post pun svega i svačega :D Pokazati ću vam neke stvarčice koje sam izradila, a radi se o nakitu i cvjetićima. Zatim jedan divan poklon koji sam dobila od obitelji iz Teksasa koji dolaze jednom u dvije godine malo do Splita. I na kraju par sličica Komiže u kojoj sam uživala ovaj vikend!

Ovu lizalicu sam napravila od meni nove vrste Fima. Zove se Fimo Air Light, a suši se na zraku. Iznimno je lagan. Bijele je boje, ali se može kasnije prebojati temperama ili akrilnim bojama. Još nisam isprobala bojati ga dok je podatan i dok se formira. Imala sam malih problema jer mi nije bio toliko "elastičan" kao i obični fimo pa kad sam npr. radila lizu onda su krajevi počeli lagano pucati. Možda je to do mog fima, a možda su i svi takvi. Ako se ne potroši mora se čuvati zaštićen u potpunosti od zraka. Kada dovršim ostale radove slikati ću i pakiranje da vidite. Platila sam 250g 50 kuna. Ako itko ima iskustva s ovim Fimom neka slobodno napiše u komentarima :) 

Prugice su napravljene temperama, a štapić je malo modificirana
čačkalica prebojana lakom za nokte.
Duga ogrlica sa malo većim privjeskom ključa i još nekoliko manjih (brava u obliku srca i mali natpis "love"). Mašnu sam zalijepila ljepilom na ključ. 


Poklon mami za rođendan: naušnice sa mašnom, perlicom i muzičkom notom. Sve u bakrenim nijansama. Ogrlica sa bakrenim privjeskom u obliku mašne i nekoliko klasičnih bijelih perla. 


Zeleni broš cvijet sa malom perlom u sredini i malim ključićem. 


Od jednog maminog jako starog kostima za more napravila sam više različitih cvijetova. Nekako se ne mogu odlučiti da li mi se uopće sviđaju ili ne ... pa što vi kažete ?



I zadnje od nakita što imam pokazati su dvije narukvice. Napravljene su od satenske trake i drvenih perlica u bojama. Radila sam ih tako sam sam nizala perlice na traku i između svake napravila čvor.


Od moje obitelji koja živi u SAD-u dobila sam zbilja fantastičan poklon. Original Wiltonov set za ukrašavanje kolača :)))) Možete zamisliti moju sreću kada sam ugledala veliku kutiju :D Unutra se nalazi pištolj, 6 nastavka (onih najosnovnijih), knjižica s kratkim uputama i nekoliko recepata te vrećica u koju se stavljaju nastavci kada se peru u mašini za suđe. Razmišljala sam čak i da napravim malo šlaga i jedan kratki tutorial s nastavcima, ali o tom po tom... evo kako to sve skupa izgleda:
 


I (po meni) šlag na kraju je protekli vikend koji sam bila u Komiži :) Vjerojatno ste već vidjele da obožavam otok Vis... imala sam već u dva posta slike s Visa i Biševa i ponovno nisam mogla odoljeti, a da vam malo ne pokažem.... :) Jako fino sam papala tih par dana, od marende iz jedine pekare gdje mi se najviše svidjelo pecivo tj. kiflić punjen orasima, preko ručka za koji mi je super sjeo jedan poseban sendvič koji se zapravo peče ispod peke pa je okus tijesta fenomenalan i punjen je sirom, tunjevinom i kaparima koje ovdje rastu na svakom kantunu. I najbolje od svega su bile večere jer sam tu probala najviše jela :D Rižot od škampi, salata od hobotnice, hobotnica kuhana u vinu, pržene lignje, kolač od višanja (raditi ću ga po njihovom receptu uskoro) i jako fina parfe torta (zamoliti ću i taj recept hehehe) koja je zapravo sladoledne teksture.... i sada kada sam vam vjerojatno probudila glad evo par sličica Komiže...


To je sve za danas, nadam se da vam se dopao ovaj raznovrstan post!

I ovim putem se zahvaljujem Bluebell Boo koja ima nekoliko divnih blogova i na jednom od njih je napravila post o mom blogu. Nakon povratka kući i lagane tuge i sjete zbog kraja ljeta ova me gesta baš razveselila. I još uz to sam dobila header za blog pa ga sada stvarno moram bar malo srediti... što kažete, imate li kakve prijedloge za novi izgled mog bloga, što vam se sviđa, a što ne kod ovog sadašnjeg dizajna? Bilo bi mi jako drago da napišete svoje mišljenje u komentarima.... i hvala vam na tome unaprijed!

Do čitanja :))